Index Vakbarát Hírportál

Elsodorta a cunami: 27 órát úszott a „tongai Aquaman”

2022. január 21., péntek 13:55

Egy 57 éves férfit „Tonga Aquamanjeként” emlegetnek, miután csodával határos módon túlélte a vulkánkitörés által eredményezett cunamit – írja a Reuters. 

Liszala Folau saját bevallása szerint összesen 27 órát úszott a tengerben, amikor a cunami végigsöpört a szigetcsoporton, és súlyos károkat okozott. Legalább három ember meghalt (sokakat még mindig keresnek a hatóságok) és rengeteg épület összedőlt.

A férfi az egyik kisebb szigeten, Atatán élt, amelynek összesen körülbelül hatvan lakosa van. Innen sodorta el a víz szombat este 7 óra környékén. Állítása szerint éppen festett otthon, amikor a bátyja figyelmeztette a veszélyre, és hamarosan meg is érkeztek a hullámok.

A saját bevallása szerint rokkant, 57 éves férfinak az első hullám elől egy fára mászva sikerült menedéket találnia, de utána lemászott, és a következő hullám már elsodorta. Állítása szerint a következő 27 órában próbált a víz felszínén maradni és lassan haladni is. Végül vasárnap este 10-kor evickélt partra a fővárosnak is helyet adó Tongatapu szigetén.

A férfi története azóta már elterjedt Tongán, egy rádióműsorba is meghívást kapott. Az emberek a DC kitalált karaktere után Aquamanként emlegetik. 

Tongán egyébként a hét második felében is zajlik a mentés, a kisebb szigetekről Tongatapura igyekeznek összegyűjteni a túlélőket.

(via Reuters)

(Borítókép: Liszala Folau [kék, nyomtatott pólóban], egy tongai férfi, aki elmondása szerint mintegy 27 órán át úszott, miután a szombati szökőár a tengerbe sodorta, a közösségi médiából származó képen 2022. január 19-én Atata szigetén ül más emberekkel. Fotó: Marian Kupu / broadcom Broadcastin / Reuters)

Rovatok