Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a parancsnok, aki szerint Oroszországban nincs demokrácia, Putyin viszont tiszteletet érdemel

2022. január 23., vasárnap 07:19

A berlini védelmi minisztérium szombat este közölte, hogy Kay-Achim Schönbach, a német haditengerészet parancsnoka benyújtotta a lemondását.

Erre azt követően került sor, hogy a parancsnok az indiai látogatásakor az ukrajnai helyzetről,  valamint Oroszországról  beszélt pénteken.

Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletet érdemel, és bár  hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország, az nem számít, hogy Putyin ateista.

Ha ez a hatalmas ország, még ha nem is demokrácia, a mi partnerünk, (...) akkor az valószínűleg távol tartja Oroszországot Kínától

– utalt arra  Kay-Achim Schönbach, hogy  Indiának és Németországnak is a Kína által jelentett fenyegetés miatt van szüksége Oroszországra.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban arról beszélt, hogy a Krím-félszigetet Ukrajna már soha nem szerzi vissza, az pedig nonszensz, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani.

A német védelmi tárca elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte, hogy saját kérésére felmentették hivatalából.

Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének

– mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, egyúttal Kijevben bekérették Németország  nagykövetét.

Eközben Liz Truss brit külügyminiszter arról beszélt, hogy Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben, és információi vannak erről, miközben az oroszok még fontolgatják, hogy lerohanják-e és elfoglalják-e Ukrajnát. Moszkva egyik jelöltje Jevhenyij Murajev egykori ukrán parlamenti képviselő lenne.

A londoni külügyminisztériumnak a vasárnapi tájékoztatás szerint arról is értesülései vannak, hogy az orosz hírszerzési szolgálatok számos más volt ukrán politikussal szintén kapcsolatban állnak.

A külügyminiszter szerint a most nyilvánosságra hozott információk fényt vetnek arra, hogy Oroszország milyen széleskörű, felforgató célú tevékenységet folytat Ukrajnában, és betekintést engednek a Kreml gondolkodásmódjába. Oroszországnak ehelyett a feszültség enyhítésére kell törekednie, véget kell vetnie agresszív és dezinformációs kampányának, és a diplomácia útjára kell lépnie.

Bármiféle orosz katonai behatolás Ukrajnába masszív, stratégiai léptékű hiba lenne és súlyos árat kellene érte fizetni, ahogy ezt Nagy-Britannia és partnerei már többször is leszögezték

– mondta Liz Truss, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert országhatárokon belül, és ez vonatkozik a Krím-félszigetre is.

Ukrajnában pattanásig feszült a helyzet, több amerikai diplomata már az evakuálását kérte.

(MTI)

(Borítókép: Kay-Achim Schönbach. Fotó: Manohar Parrikar Institute for Defense / Reuters)

Rovatok