Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az örmény elnök

2022. január 23., vasárnap 18:04

Bejelentette lemondását az örmény elnök, Armen Szargszján. Az erről szóló hivatalos nyilatkozatot az elnök saját weboldalán osztotta meg.

Ez abszolút nem érzelmi döntés, ez így logikus. Az ország elnökének nincsenek meg a szükséges eszközei ahhoz, hogy az állam és a nemzet számára legfontosabb kérdéseket befolyásolja bel- és külpolitikában egyaránt

– idézi a közleményt a TASZSZ orosz hírügynökség.

A lényegében ceremoniális tisztséget mintegy négy éve betöltő, 68 éves államfő szerint gondos megfontolás után jutott erre az elhatározásra. Szargszján a lemondásához fűzött indoklásban egyben kijelentette, hogy

ezekben az Örményország számára nehéz időkben, amikor szükség van nemzeti egységre, az elnöki tisztség nem szabad, hogy pletykák és összeesküvés-elméletek áldozatává váljon.

Egyelőre nem tudni, ki válthatja fel Szargszjánt a tisztségben. 

Armen Szargszján tavaly egy sor belpolitikai kérdésben, a többi között a kudarccal végződött hegyi-karabahi háború és a vezérkari főnök menesztése miatt összekülönbözött Nikol Pasinján miniszterelnökkel. A Hegyi-Karabah miatti több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak.

Szargszján akkor kifogásolta, hogy nem vonták be a fegyverszüneti tárgyalásokba, később pedig ellenezte az örmény katonai vezetés Pasinján által szorgalmazott leváltását. Szargszján 1996 novemberétől 1997 márciusáig a miniszterelnöki tisztséget is ellátta. A Szerzs Szargszján elnök elleni tüntetések után, 2018-tól Örményország elnökeként tevékenykedett.

(Borítókép: Armen Szargszján 2018. december 9-én. Fotó: Hayk Baghdasaryan / Photolure / File Photo / Stringer / Reuters)

Rovatok