Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak menekítik a diplomatáikat Ukrajnából, az európaiak nem izgatják még annyira magukat

2022. január 24., hétfő 10:54

Az amerikai külügyminisztérium „a folyamatos orosz katonai fenyegetésre” és a súlyos koronavírus-járványra hivatkozva Ukrajna elhagyására szólított fel vasárnap minden amerikai diplomatacsaládot, a külképviseleti személyzet minden olyan tagját, akinek jelenlétére ott nincs feltétlenül szükség, és általában az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A Fehér Ház a múlt héten tett erős utalást arra, hogy Oroszország várhatóan katonai műveleteket fog végrehajtani Ukrajnában. Mindazonáltal amerikai elemzők úgy látják, hogy bár a Nagy Medve felkészült rá, csekély az esélye egy orosz inváziónak

Egy ukrajnai háborúnak a legnagyobb vesztese a NATO-tagok közül az európai országok lennének, részben a belengetett amerikai szankciók miatt, lévén, hogy számtalan üzleti érdek fűzi őket Oroszországhoz, nem úgy, mint az Egyesült Államokat. 

Az orosz tulajdonban lévő, nemrég működésbe lépett, orosz gázt szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték első számú haszonélvezője, Németország hivatalos álláspontja szerint nem a fegyverszállítmányok fogják megoldani a jelenlegi krízist. Berlin vélhetően ezért blokkolja a német fegyverek exportját Ukrajnába, anyagi segítséget egyelőre csak tábori kórházakban fejezett ki a Magyarországgal szomszédos országnak. 

Ezzel függhet össze az, hogy Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő reggel bejelentette: az Európai Unió nem követi Washington példáját, és nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából.

„Nincs szükség az ukrán–orosz határon kialakult helyzet dramatizálására és a diplomaták hazahívására, hacsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a mai videokonferencián nem lát el minket olyan információval, amely indokolná ezt a lépést” 

– fejtette ki Borrell, hozzátéve, hogy az uniós külügyi tanácskozáson kedden nem lesz szó újabb konkrét gazdasági büntetőintézkedésekről Oroszország ellen. 

Az Index kérdésére, hogy Magyarország tervezi-e Ukrajnába akkreditált külügyi képviselőinek hazahívását, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte: 

Egyelőre nem tervezzük sem a kollégák hazahívását, sem pedig az utazási tanácsok módosítását.

(Borítókép: Az Egyesült Államok felszólította a nagykövetség munkatársait és családtagjait, hogy hagyják el Ukrajnát, 2022. január 24-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok