Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor is elítélte az orosz katonai akciókat Ukrajna határában

2022. január 29., szombat 18:22

Orbán Viktor is aláírta az európai konzervatív és radikális jobboldali pártok azon nyilatkozatát, amely Oroszországot teszi felelőssé az orosz–ukrán határon elfajult helyzetért.

Spanyol lapértesülés szerint Orbán Viktor is szerepel azon nyilatkozat aláírói között, amelyet az Európai Unió Madridban összegyűlt konzervatív és radikális jobboldali pártjai készítettek, s amely az orosz–ukrán határon kialakult helyzetért felelőssé teszi Oroszországot. A La Vanguardia értesülései szerint – vette észre a 444 – a nyilatkozatot a találkozó minden résztvevője aláírta. Ebben egyebek között kijelentik: 

Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket. Európa nemzetei között szükséges a szolidaritás, az elszántság és a védelmi együttműködés az ilyen fenyegetésekkel szemben.

A vendéglátó spanyol VOX párt szóvivője, Jorge Buxadé megerősítette, hogy a nyilatkozatot minden résztvevő aláírta, s hogy kifejezetten Oroszországot teszik felelőssé a helyzet elfajulásáért, élesen bírálták ugyanakkor az Európai Unió diplomatáinak a külső fenyegetéssel szembeni tehetetlenségét is.

A spanyol lap kitér arra, hogy Oroszország megítélésében Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szögesen ellentétes véleményt vall, hiszen a Fidesz politikájával szemben a lengyel kormány konzekvensen szembehelyezkedik Oroszországgal.

A madridi találkozóról egyébként néhány órája Orbán Viktor is posztolt a Facebookra egy videót, amelyben nem említette a nyilatkozatot, ehelyett az energiaválság került szóba, amelynek okaként Brüsszel elhibázott klímapolitikáját jelölte meg. A miniszterelnök továbbá arról beszélt, hogy Magyarországon a családokat védi a rezsicsökkentés, de Brüsszel ezt áremelési javaslatokkal fenyegeti.

Az MTI beszámolója szerint Madridban Orbán Viktor egyebek között arról beszélt újságírók előtt, hogy az ukrán–orosz konfliktus deeszkalációjára és békés megoldására van szükség. Hozzátette, hogy egy új európai biztonsági rendszer fontos kérdés, de ennek kialakításában az európaiaknak valamilyen formában mindenképpen részt kell venniük.

A mai napon adtunk hírt arról, hogy Orbán Viktor külön is egyeztetett Marine Le Pennel, a francia radikális, jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökével.

(via La Vanguardia, 444, MTI)

Rovatok