Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök kész találkozni Putyinnal

2022. január 29., szombat 08:45 | aznap frissítve

A belső destabilizáció a legnagyobb probléma Ukrajnában Volodimir Zelenszkij szerint. Az ukrán elnök úgy látja, hogy senki nem fogja megvédeni Ukrajnát, ha bekövetkezik egy esetleges orosz támadás.

Kész találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök pénteken tartott másfél órás sajtótájékoztatóján közölte: a találkozóra nem tartja megfelelő helyszínnek Szocsit, de mint mondta, nem fél a találkozótól.

Nos, rendben, találkozzunk Odesszában, ússzunk a tengerben. Komoly párbeszédről beszélek. Sok kérdést kell megvitatnunk, és sok mindent kell tisztáznunk

– idézte Volodimir Zelenszkijt a TASZSZ orosz hírügynökség. Az ukrán elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy egy ilyen találkozón „elkerülhetetlen téma Donbasz”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta, készek fogadni Volodimir Zelenszkijt Oroszországban, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokat. Lehetséges találkozási helyként Moszkvát, Szentpétervárt és Szocsit nevezte meg. Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón azonban egyértelművé tette, hogy nem Oroszországban képzeli el a találkozót Putyinnal.

Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón a belső destabilizációt nevezte az Ukrajna szuverenitását fenyegető legnagyobb kockázatnak. Szerinte a kockázatok csökkenthetők, ha „összefog a nép, a hadsereg és a hatóságok”. Hozzátette, hogy az oligarchák elleni küzdelemben már szép eredményeket értek el, de szerinte a jelenlegi helyzetben ez a kérdés „harmadlagos prioritás”.

Nincs nézeteltérés Biden és Zelenszkij között

Több hír is napvilágot látott arról, hogy Volodimir Zelenszkij és Joe Biden között nézeteltérés alakult ki. Ezt az ukrán vezető cáfolta, és elárulta, hogy hamarosan újra telefonon tárgyal majd az amerikai elnökkel.

Fontos, hogy Biden elnököt tájékoztassam a helyzet állásáról

– fogalmazott, majd hozzátette: szerinte hiba a kialakult túlzott eszkaláció az esetleges orosz támadás körül. Azt is elmondta, hogy üdvözölne egy Ukrajna–Oroszország–Egyesült Államok tárgyalást.

Az ukrán elnök elmondta azt is, csalódott amiatt, hogy Kijevben még mindig nincsenek tisztázva a NATO-csatlakozásra vonatkozó kilátások, és arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen nyitottabb a kérdésben. Hozzátette: az ukrán hadsereg nem gyengébb a szövetség országainak fegyveres erőinél. Szerinte egyetlen ország sem fogja megvédeni Ukrajnát, „ha Oroszország egy nagyszabású invázió mellett dönt”. Felvetette, hogy egyes európai országok nem akarják megkockáztatni, hogy Ukrajna is a NATO-tagállamok közé tartozzon.

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Kijev kész szövetséget kötni más országokkal, ha ők nyitottak „biztonsági, védelmi vagy egyéb szövetséget ajánlani a nehéz helyzetekben”.

Ukrajna nem a Titanic

Azzal kapcsolatban, hogy több ország elkezdte kimenekíteni a diplomatáit Ukrajnából, azt mondta: helytelennek és túlzónak tartja ezt a lépést. Az elnök a kialakult helyzetet a Titanic katasztrófájához hasonlította, ahol szintén menekülőre fogták az ott tartózkodók. Hangsúlyozta: Ukrajna nem a Titanic.

Elmondta ugyanakkor, hogy a túlzott aggodalom miatt egyre rosszabb a gazdasági helyzet az országban. Az ukrán vezető szerint legalább 4-5 milliárd dollárra lesz szükség a gazdaság helyreállításához.

Amerika nem akar katonai erőt bevetni 

Az amerikai védelmi miniszter szerint az orosz elnök még nem döntött arról, hogy katonai erőt vet be Ukrajnában. Lloyd Austin hozzáfűzte: Vlagyimir Putyin egyértelműen rendelkezik az ehhez szükséges erővel és arzenállal. Úgy vélekedett, hogy Moszkva akár városokat is elfoglalhat, de olyan „provokatív politikai cselekményekhez” is folyamodhat, mint a szakadár területek elismerése.

A tárcavezető utalt rá, hogy Oroszország hónapok óta katonai erőket mozgósít Ukrajna határa mentén, ezt az orosz haditengerészet is támogatja – jelentette az MTI washingtoni tudósítója. Austin úgy látja: a konfliktus nem elkerülhetetlen, még nem késő a helyzetet diplomáciai úton rendezni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik NATO-szövetségeseivel, és „utat kínál Oroszországnak a válság helyett a nagyobb biztonság felé”. Washington elkötelezett amellett, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni magát, egyebek mellett további páncélelhárító fegyverekkel – közölte.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint sem az Egyesült Államoknak, sem a NATO-nak nem áll szándékában katonai erőket felvonultatni Oroszország ellen.

Boris Johnson fel fogja hívni Putyint

Boris Johnson brit miniszterelnök úgy tervezi, hogy jövő héten telefonon beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy diplomáciai párbeszéd megkezdésére buzdítsa Ukrajnával.

A miniszterelnök eltökélt szándéka, hogy fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket, és elkerülje a vérontást Európában. Jövő héten, amikor Putyin elnökkel fog beszélni, hangsúlyozni fogja, hogy Oroszországnak diplomáciai úton kell rendeznie a konfliktust

– közölte a brit kormányfő sajtótitkára. Kiderült, hogy a brit miniszterelnök hamarosan Kelet-Európába látogat, azt azonban nem nevezték meg, hogy pontosan hová.

Mindeközben Oroszország londoni nagykövetsége közölte, hogy Moszkvába látogat Liz Truss brit külügyminiszter. A Twitteren szombaton megjelent bejelentés szerint Truss két héten belül utazik az orosz fővárosba.

A Downing Street szombati beszámolójában szerepel az is, hogy ezeknek a jelentős brit diplomáciai kezdeményezéseknek az előzményeként Johnson felkérte a brit védelmi és biztonsági szolgálatok vezetőit további európai védelmi-katonai opciók fontolóra vételére, és a londoni védelmi minisztériumban tartott minapi találkozón a brit hadvezetés számos lehetőséget terjesztett elő „a fokozódó orosz agresszió” veszélyének enyhítésére a térségben.

Ezek között a lehetőségek között szerepel további alakulatok telepítése és a NATO védelmi képességének erősítése. A tájékoztatás szerint a brit miniszterelnök a hétvégén mérlegeli ezeket a lehetőségeket.

A londoni kormányfői hivatal illetékese szerint Boris Johnson következetesen azt a véleményét hangoztatja a partnerekkel tartott tárgyalásokon, hogy az elrettentés és a diplomácia elegyének sikeres alkalmazása nélkül több ezer emberélet veszhet oda az orosz–ukrán határ mindkét oldalán.

Boris Johnson a londoni alsóházban tartott felszólalásában az orosz–ukrán válságról úgy fogalmazott: az ukránok készek felvenni a harcot, folyamatosan egyre nagyobb jártasságra tesznek szert a gerilla-hadviselésben, és ha Oroszország ezt az utat követi, sok orosz édesanya fia nem fog hazatérni.

A brit külügyminiszter a minap kijelentette azt is, hogy az Ukrajna elleni esetleges orosz katonai akció következményei között olyan összehangolt szankciók is lennének, amelyek az orosz pénzügyi rendszert érintenék.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. január 28-án. Fotó: MTI / AP / Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

Rovatok