Index Vakbarát Hírportál

Egy orosz harci gép sértette meg Észtország légterét

2022. február 1., kedd 06:39

Orosz Szu-27-es harci repülőgép sértette meg Észtország légterét az Ukrajna körül kialakult feszültségek közepette – közölte hétfőn a balti ország hadserege.

A Szu-27-es típusú gép az MTI beszámolója szerint szombaton engedély nélkül hatolt be az EU- és NATO-tagállam légterébe. A tallinni külügyminisztérium válaszul bekérette az orosz nagykövetség ügyvivőjét.

Az észt hatóságok szerint idén ez volt az első orosz légtérsértés, míg tavaly összesen öt ilyen incidens történt.

Az orosz gép a balti-tengeri Vaindloo sziget térségében sértette meg az észt légteret. Az incidens kevesebb mint egy percig tartott. A Szu-27-es pilótája nem továbbította a repülési tervét, és a rádiókapcsolatot sem vette fel az észt légi irányítással.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy aznap Szu-27-es gépekkel nem hajtottak végre repüléseket a Balti-tenger térségében. A tárca egyben leszögezte, hogy az orosz légierő szigorúan tartja magát a semleges vizek feletti légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályokhoz, ügyelve arra, hogy ne sértse meg más országok légterét.

A légkör attól vált feszültebbé az utóbbi időben, hogy nyugati országok az elmúlt hetekben többször is Ukrajna elleni háború előkészítésével vádolták meg Oroszországot, amit Moszkva visszautasít.

(Borítókép: Egy orosz Szuhoj Szu-27-es vadászgép 2008. április 23-án. Fotó: Norvég Légierő / Afp)

Rovatok