Index Vakbarát Hírportál

Még az emlékezetből is eltörölnék Navalnijt

2022. február 1., kedd 13:15

Mintegy tíz, még függetlennek számító híroldalt fenyegettek meg blokkolással az orosz hatóságok, ha nem törlik a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szervezeteinek az orosz hatalmi elit korrupcióját feltáró videóit az elérhető tartalmak közül.

Ezt a hatóságok azzal indokolták, hogy a Navalnij-féle szervezeteket szélsőségesnek nyilvánították, így azoknak a tartalmai is szélsőséges anyagnak számítanak, tehát törvényellenesek. Ahogy az is jogszabályba ütközik, ha ezeket a tartalmakat megosztják, továbbítják. 

Navalnij tavaly hívta fel magára a nemzetközi közösség figyelmét azzal, hogy egy hosszas tényfeltáró videóban arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyinnak a Fekete-tenger partján cárokat megszégyenítő palotája épült. 

Mindazonáltal nemcsak a palotás nyomozást, de egyebek mellett a Dmitrij Medvegyev átmeneti orosz elnök olaszországi ingatlanjairól szóló 2017-es anyagok eltávolítására is felszólított a Roszkomnadzor médiafelügyeleti hatóság. 

Az orosz hatalom a tavalyi év eleji zavargások után – melyek részben Navalnij támogatásáról, részben a romló életkörülmények elleni tiltakozásról szóltak – teljes offenzívát indított az ellenzéki szövetségesei és szervezetei ellen, a kulcsfigurák külföldre menekültek, másokat ellehetetlenítettek a közéletben való részvételtől. 

A terroristának minősített Leonyid Volkov, Navalnij egyik közeli szövetsége szerint a tartalmak eltávolítása orwelli cenzúra. 

(via The Moscow Times)

Rovatok