Index Vakbarát Hírportál

Egy 768 kilométeres, világrekorder villámot észleltek az Egyesült Államokban

2022. február 1., kedd 10:15

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam egét átszelő villámot mértek az Egyesült Államokban – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hétfőn.

A villám még 2020 áprilisában hasított át Texas, Louisiana és Mississippi egén, a világcsúcsot azonban csak most hitelesítette a WMO. A korábbi világrekordot egy 709 kilométeres brazíliai villám tartotta, amelyet 2018-ban észleltek.

A WMO ezenkívül azt is közölte, hogy a leghosszabb villámlás világrekordja is megdőlt. 2020-ban egy villámlás Uruguay és Észak-Argentína egén 17,1 másodpercig tartott, ami megdöntötte a korábbi, 16,7 másodperces világcsúcsot.

Egy villám általában nem hosszabb 16 kilométernél, és egy másodpercnél is rövidebb ideig tart. Rendkívüli mindkét villámrekord 

– mondta Randall Cerveny, az Arizonai Állami Egyetem tudósa, a WMO rekordhitelesítési vezetője. Hozzátette: mindkét villám felhőtől felhőig tartott, több száz méterre voltak a talajtól, így senki nem került veszélybe.

Randall Cerveny azt is kifejtette, hogy mindkét villámot az új műholdas észlelési technológiák segítségével rögzítették. A rekordervillámok kialakulása nem függ össze a globális felmelegedéssel. Mindkét régió a világ azon kevés területe közé tartozik, ahol olyan erejű viharok alakulhatnak ki, amelyekben megavillámok keletkezhetnek – magyarázta a WMO tudósa.

Rovatok