Index Vakbarát Hírportál

Miközben Orbán Moszkvában volt „békemisszión”, a lengyel kormányfő fegyverexportról állapodott meg Kijevben

2022. február 2., szerda 15:15 | aznap frissítve

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök éppen Kijevben biztosította az ukrán vezetést Lengyelország támogatásáról egy orosz–ukrán konfrontáció esetére.

„Miközben Varsó látványos szövetségre lép Ukrajnával, Prága pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy még tovább rontsa Oroszországhoz fűződő viszonyát, Orbán megmutatta, hogy a közép-európai szolidaritás nem jelenti azt, hogy valakinek le kellene mondania saját érdekeinek a képviseletéről” – vélekedett Vagyim Truhacsov orosz politológus a magyar miniszterelnök moszkvai látogatásáról az orosz sajtóban. 

A politológus rámutatott: miközben a magyar kormányfő „békemisszón” volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, Matuesz Morawiecki lengyel miniszterelnök éppen Kijevben biztosította az ukrán vezetést Lengyelország támogatásáról egy orosz–ukrán konfrontáció esetére. 

Morawiecki egyúttal bejelentette: 

Lengyelország lőszereket, Grom típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket, könnyű mozsárágyúkat és felderítő drónokat szállít Ukrajnának, ezenfelül humanitárius segítséget is nyújt a szomszédos országnak.

Egy nappal később már a varsói kormány jóvá is hagyta a fegyverszállítást, amit Mariusz Błaszczak védelmi miniszter is megerősített.

A legkorszerűbb lengyel felszerelést, a Piorun (Villám) hordozható légvédelmi rakétarendszereket adjuk, valamint lőszereket

– írta Twitter-oldalán. 

Az európai NATO-tagokat megosztja annak a kérdése, lesz-e egyáltalán nyílt konfliktus Oroszország és Ukrajna között, ahogy az is, hogy mekkora és milyen segítséget nyújtsanak Ukrajnának. A képlet viszonylag egyszerű: az orosz földgázra szoruló országok inkább tartják a tisztes távot a helyzettől, az orosz energiahordozóktól annyira nem függő vagy függetlenedni igyekvő országok azonban beleállnak a szituációba. 

London, Washington, Varsó és a Baltikum támogatja Ukrajnát (szavakkal, pénzzel, fegyverrel és/vagy Oroszország elleni szankciós fenyegetésekkel), Németország viszont – arra hivatkozva, hogy nem küld fegyvereket aktív konfliktusövezetbe – tábori kórházak formájában fejezi ki anyagi támogatását. 

(HVG / MTI)

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben találkozott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel 2022. február 1-jén. Fotó: Ukrainian Presidential Press Ser / Reuters)

Rovatok