Index Vakbarát Hírportál

Nagyon magas szinten vizsgálódnak, és eljárás indul Izraelben a Pegasus miatt

2022. február 7., hétfő 17:57 | aznap frissítve

Egy Calcalist nevezetű izraeli hírportál nagy port kavart az elmúlt hónapokban: azt állítják, hogy az izraeli kormány is használhatta a Pegasus kémprogramot. A rendőrség eljárást indít az üggyel kapcsolatban.

Eljárást indítanak a Pegasus-üggyel kapcsolatban az izraeli hatóságok, miután beismerték, hogy az országban is visszaélhettek a kémprogrammal. Az izraeli rendőrminiszter bejelentette: kabinetszintű vizsgálatot indít, miután egy újság azt állította, hogy a rendőrség Pegasus kémszoftvert használt számos közéleti személy, köztük politikusok, üzletemberek, tisztviselők és aktivisták ellen.

A Calcalist hírportál komoly vihart kavart a múlt hónapokban, azt állítva:

A rendőrség indokolatlan telefonlehallgatást hajtott végre izraeli állampolgárokon, akik között politikusok és aktivisták is voltak. 

Az állítólagos célpontok között ott szerepelt Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök fia és belső köreinek más tagjai is: köztük olyan személyek, akik Netanjahu ellen tanúskodtak egy korrupcióval kapcsolatos rendőrségi nyomozás során. A miniszterelnök ügyvédjei azonban tagadják a jogsértést, és az ellene indított eljárás felfüggesztését sürgették. Netanjahu kifejtette a véleményét az üggyel kapcsolatban: 

Nagyon súlyos a helyzet, abban az esetben, ha igazak a hírek. A Pegasus nagy szerepet játszik a terrorizmus és a bűnözők elleni küzdelemben, de nem az izraeli állampolgárok lehallgatására készült.

A kémprogram forgalmazója korábban elmondta: minden értékesítést a kormány engedélyezett, azonban a hatóságok nem üzemeltették a Pegasust.

(via theguardian.com

Rovatok