Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapot van Ottawában a tüntetések miatt, nagyon örülnek az oltásellenesek

2022. február 7., hétfő 17:14

Szükségállapotot hirdetett a kanadai főváros, Ottawa polgármestere, miután több mint egy hete tüntetések zajlanak a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen. A belvárost gyakorlatilag megszállták a tüntető kamionsofőrök és szimpatizánsaik.

Jim Watson polgármester szerint a lépésre azért volt szükség, mert veszélyt és fenyegetést jelentenek a lakosok biztonságára és védelmére a tüntetések. Később hozzátette, hogy az események kezdenek kicsúszni az ellenőrzésük alól. A városnak több támogatásra van szüksége más állami intézmények részéről – mondta Watson.

Ezzel egy időben a rendőrség ismét felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el a városközpontot. Vasárnap jelezte azt is, hogy éjszaka rendbontó és törvénytelen magatartást tanúsítottak a demonstrálók. A hatóságok szerint szombat óta több mint 450 bírságot szabtak ki, többek között veszélyes vezetésért és túlzott zajkeltésért. Több embert őrizetbe vettek, és csaknem száz büntetőeljárást indítottak a tüntetésekkel kapcsolatban.

Becslések szerint szombaton ötezer ember vett részt a demonstráción, és mintegy ezer jármű zárta le a városközpont egyes részeit – közölte Peter Sloly rendőrfőnök. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol a városközponttól.

Mi váltotta ki a zavargásokat?

Az ottawai tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A „szabadságkonvoj” és a tüntetők azóta is folytatják a tiltakozást a kanadai parlament közelében. Az elégedetlenséget eredetileg az Egyesült Államokból hazatérő kamionosok számára januárban bevezetett oltási kötelezettség váltotta ki, de már a kormány általános járványügyi korlátozásai ellen irányulnak. A kormányzat egyelőre nem változtat az intézkedéseken.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a kanadaiak nagy része támogatja a világjárvány elleni intézkedéseket. Az észak-amerikai ország lakosságának több mint 77 százaléka kapott már védőoltást.

Már nemcsak Ottawában szabadultak el az indulatok, hanem szinte valamennyi kanadai nagyvárosban. Torontóban, Winnipegben és Québecben – Észak-Amerika legrégebbi városában – is súlyos a helyzet. Ez utóbbi helyen a hétvégén harminc hatalmas kamion torlaszolta el a forgalmas útvonalakat, és bár komoly bírsággal fenyegették meg őket, ha nem távoznak, sok minden nem történt. A városvezetés egyik tagja, Diane Deans azt mondta,

a tiltakozások már nem egy város, Ottawa problémája, azon jóval túlmutatnak, tekinthetjük akár országos lázadásnak is.

Ottawa rendőrfőnöke elismerte, hogy nincs elég embere ahhoz, hogy ura legyen a helyzetnek, ezért erősítést kért. A kanadai kormány nem akarja (még) bevetni a hadsereget, egyelőre csak a kanadai lovas rendőrség 250 tagját vezénylik a városba erősítésként.

A kanadai tüntetőket támogató megjegyzések érkeztek amerikai republikánus politikusoktól, sőt magától a volt elnöktől, Donald Trumptól is, aki egyenesen azt írta Justin Trudeau kanadai kormányfőről, hogy 

egy szélsőbalos holdkóros, aki elpusztítja Kanadát őrült járványellenes intézkedéseivel.

Erre válaszul felháborodottan reagált az Egyesült Államok volt kanadai nagykövete, aki azt írta, hogy az USA-nak azonnal abba kell hagynia a beavatkozást szomszédai belügyeibe – írta a Deutsche Welle.

Az amerikai szélsőjobb által kedvelt közösségi eszközön, a Telegramon támogató csoportok tízezrei jöttek elő és mozgósítottak az USA-ban és Európában a kanadai tüntetők támogatására. Pillanatok alatt indított crowdfunding-, azaz közösségi finanszírozásra alkalmas platformokon dollártízmilliókat adományoztak a kanadai tüntetőknek és hasonló, jövőbeli tiltakozó kampányok elindítására az Egyesült Államokban és Európában – számol be a Politico.

Szélsőjobbos amerikai politikai vezetők és véleményvezérek belépésével ez a kezdeményezés gyorsan globális méretűvé vált

– mondta egy stratégiai elemzőcég munkatársa, aki a szélsőségek online terjedését vizsgálja. Kampányok közösségi finanszírozása külföldről bevett dolog, ám ebben az esetben a kiterjedtsége és mértéke egyszerűen döbbenetes – tette hozzá.

(Borítókép: A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a járványügyi korlátozások ellen Ottawában tiltakozó kamionosokhoz és tehergépkocsi-vezetőkhöz csatlakozó gazdák traktorjai az Alberta állambeli Edmontonban 2022. február 5-én. Fotó: Jason Franson / MTI)

Rovatok