Index Vakbarát Hírportál

Falvakat söpört el a 235 kilométer per órás szélvihar

2022. február 7., hétfő 08:16

Legkevesebb tíz ember halálát és csaknem ötvenezer lakos kitelepítését okozta a Batsirai ciklon Madagaszkáron. A vihar heves esőzéssel és erős széllel csapott le vasárnap este.

Két héten belül ez a második súlyos pusztítást okozó vihar Afrika délkeleti részén. A Batsirai ciklon 235 kilométer per órás heves széllökésekkel érkezett, a keleti part menti területeken földcsuszamlásokat is okozott. A hivatalos tájékoztatások szerint egész falvak semmisültek meg. 

A Batsirai ciklon a fővárostól, Antananarivótól 530 kilométerre levő Mananjaryban földcsuszamlást is okozott szombaton, ezzel további károkat okozva az országnak. A helyi média szerint két napig áram és víz nélkül maradt a város lakossága. Egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a menedékhelyként használt iskolák és templomok tetőszerkezetét is letépte a viharos szél. 

Mintha bombát dobtak volna ránk. A legnagyobb pusztítást Nosy Varika város szenvedte, amelynek csaknem 95 százaléka semmisült meg a viharban. A szél a kőházak tetejét rongálta meg, a fából készült kunyhókat pedig teljesen elsöpörte 

– idézte a Reuters Willy Raharijaona, a madagaszkári Szenátus alelnökének tanácsadóját.

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint mintegy 48 ezer embert kellett kitelepíteni, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Világélelmezési Programja viszont úgy becsülte, hogy 150 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. 

Ugyan az ítéletidő lecsillapodott, de a legerősebb széllökések így is elérik a 110 kilométer per órás sebességet. Szakértők szerint a Batsirai ciklon sokkal nagyobb pusztítást okozott, mint a Mozambikra és Malawira is lesújtó Ana vihar. 

Mint korábban megírtuk, Afrika délkeleti részén az Ana nevű trópusi vihar három országban is súlyos károkat okozott. Az áradás hidakat és utakat mosott el, ezzel több tízezer embert zárt el a külvilágtól Madagaszkáron, Mozambikban és Malawiban.

(Borítókép:  Egy férfi ül egy padon a Batsirai ciklon átvonulása után kidőlt fák között 2022. február 6-án.  Fotó: RIJASOLO / AFP)

Rovatok