Index Vakbarát Hírportál

Orosz hadihajók tartanak a Fekete-tengerre

2022. február 8., kedd 14:08

Hat orosz hadihajó tart a Fekete-tengerre a Földközi-tenger felől – jelentette a Reuters. A csapatmozgás egy előre megtervezett hadgyakorlat része. A tervek szerint a hat hajó kedden és szerdán halad át Törökország szorosain keresztül a Fekete-tengerre.

Oroszország a múlt hónapban bejelentette, hogy az orosz haditengerészet januárban és februárban átfogó hadgyakorlatot tart az összes flottája részvételével a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig.

A hajók közé tartozik a Koroljev, a Minszk és a Kalinyingrád is, amelyek kedden hajóznak át a Boszporuszon, míg a Pjotr Morgunov, a Georgij Pobedonozec és az Olenegorszkij Gornyak nevű hajó várhatóan szerdán lépi át a szorost.

A NATO-tagállam Törökország jogilag lezárhatja a szorost, ha Oroszország katonai akciót indítana Ukrajna ellen.

Törökország felhatalmazást kapott arra, hogy háború idején vagy ha agresszió fenyegeti a területet, minden külföldi hadihajó elől lezárja a szorosokat. Arra is felhatalmazást kapott, hogy megtagadja a tranzitot a Törökországgal háborúban álló országok kereskedelmi hajóitól

– mondta Yörük Işık török geopolitikai elemző.

Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is közös tengeri határt húz a Fekete-tengeren, szerintük bármilyen katonai konfliktus elfogadhatatlan. Tayyip Erdoğan elnök ugyanakkor felajánlotta, hogy közvetít a Moszkva és Kijev közötti vitában. Ankara szívélyes kapcsolatot ápol mindkét országgal, bár Erdoğan azt mondta, hogy mindent megtesz egy esetleges orosz invázió alkalmával, amit egy NATO-tagországnak kell.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, hamarosan megkezdődik a belarusz–orosz hadgyakorlat is. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Oroszország jelentős létszámú csapatokat, mintegy harmincezer katonát és modern fegyvereket küldött Belaruszba. Véleménye szerint ez Moszkva legnagyobb katonai művelete a szomszédos ország területén a hidegháború óta. Emellett Ukrajna idén tíz nagyszabású hadgyakorlat lebonyolítását tervezi, ezeken sokezres haderő vesz részt, közöttük több NATO-tagország mellett Magyarország is.

(Borítókép: Orosz hadihajók tartanak a Fekete-tengerre a Földközi-tenger felől 2022. február 8-án. Fotó: Yoruk Isik / Reuters)

Rovatok