Index Vakbarát Hírportál

Az ország, ahol a bankok üldözik el a gyémántkereskedőket

2022. február 9., szerda 16:57

A belga bankok a szigorú pénzmosási szabályozások miatt egyre mostohábban bánnak a gyémántkereskedőkkel. Ez utóbbiak arra panaszkodnak: a méltánytalan bánásmód, a feketelistázás, számláik bezárása vagy az elemi szolgáltatások megtagadása nemcsak az üzletnek árt, hanem arra kényszeríti őket, hogy másutt keressék boldogulásukat.

A gyémánt létfontosságú iparág Antwerpenben, amely évszázadok óta az értékes drágakövek meghatározó globális kereskedelmi központja. Az észak-belga kikötőváros ma 1600 bejegyzett gyémántgyártó cégnek ad otthont. A világ összes nyers, csiszolatlan gyémántjának 86 százaléka Antwerpenben talál gazdára. Az úgynevezett gyémántházak a központi pályaudvar körüli épületekben működnek.

Egy sor pénzügyi botrány után a belga pénzintézetekre hárult a feladat, hogy megakadályozzák az üzletelést a piszkos pénzekkel, illetve a pénzmosást.

A gyémántipar szemszögéből azonban egzisztenciális kérdéssé vált, hogy a hitelezők a szigorúbb pénzmosás elleni szabályokra hivatkozva megszabadulnak nem kívánt ügyfeleiktől – írja a Politico.

„Nem minden gyémántkereskedő gengszter”

Shashin Choksinak, az antwerpeni székhelyű Swati Gems tulajdonosának már kétszer szüntették meg a helyi bankszámláját. Most a Bank of India tengerentúli szolgáltatásait kénytelen használni. Ezekért viszont olyan magas költségeket számolnak fel, ami megfelel egy teljes család éves nyaralásának.

„Hogyan kereskedhetek bankszámla nélkül? Ha vásárolok valakitől, nyilván fizetnem kell” – tárta szét a kezét a gyémántkereskedő az antwerpeni World Diamond Center irodáiban. Ha a vételár meghaladja a háromezer eurót, a valamivel több mint egymillió forintot, akkor már nem fizethet készpénzben, hanem kizárólag banki utalással.

„A gyémántkereskedelemben háromezer euró a semmivel egyenlő. Tavaly legfeljebb két-három számlát kaptam ilyen alacsony összegről” – panaszolta Choksi, és elmagyarázta, hogy az összes többi számlája ennél a limitnél sokkal nagyobb. És azokat kizárólag bankszámláról egyenlítheti ki.

Diamonds may still be a girl's best friend — but are they an enemy of banks?

As Antwerp's diamond traders get blacklisted by banks — unfairly, they say — they're becoming increasingly fearful as to what their future holds. https://t.co/jjMPg6Plla

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) January 30, 2022

Az üzletember szerint Antwerpenben semmi sem kerülheti el a hatóságok figyelmét a rengeteg nyilvántartás és ellenőrzés következtében, amelyeket a múlt botrányai miatt követelnek meg az iparágtól.

„Mindent bekameráztak a környéken. A felvételeken látható, hogy ide nem érkeznek pénzeszsákokkal és nem távoznak fegyverekkel” – mondta a kereskedő, aki szerint a vérgyémántüzletet már a kilencvenes években megzabolázták. Choksi nem tartja igazságosnak, hogy rajta/rajtuk verik el a port a bankok rossz üzleti döntéseiért.

Nézetét osztja az Antwerpent képviselő belga törvényhozó is. „A banknak nem abból kellene kiindulnia, hogy minden gyémántkereskedő tolvaj vagy gengszter” – érvelt Michael Freilich.

Minden iparágban bizonyos mértékig vannak csalók. A gyémántipar sem kivétel. De nem rosszabb, mint más iparágak.

A képviselő szerint a bankok indoklás nélkül zárnak be számlákat – és a gyakorlat immár kiterjed más iparágakra, például a legális prostitúcióra és a szerencsejátékra is.

„A gondot az okozza, hogy ha az ügyfelek nem férnek hozzá a bankszámlához, akkor más utalási módok után, sőt akár készpénzfizetéshez vagy homályos online kriptoszolgáltatási fizetéshez folyamodnak, amelyek mentesek minden kormányzati ellenőrzéstől” – hangoztatta.

„Indokolatlan kockázatmentesítés”

A panaszok eljutottak az EU pénzügyi szolgáltatási politikájának felső szintjére. A szabályozóhatóság januárban közzétett jelentése szerint a bankok kockázatmentesítése – amire hivatkozva megtagadják a szolgáltatásnyújtást a „rizikós” ügyfelektől – indokolatlan.

Ebbe a kategóriába soroltak be a gyémántkereskedők mellett más pénzigényes vállalkozásokat, például a fodrászokat, sőt a követségi alkalmazottakat és a menedékkérőket is.

A párizsi székhelyű hatóság szerint az ügyfelek teljes kategóriájának mellőzése rossz jel, továbbá fennáll a veszélye, hogy a törvényes ügyfeleket kizárják a pénzügyi rendszerből.

Ezzel szemben a pénzmosás elleni szakértők számára a gyémántipar eredendően magas kockázatokkal jár. A kövek eredetének nyomon követése nehézségekbe ütközik, az árak pedig rendkívül magasak – mindkét tényező vonzó a bűnözés szempontjából. A pénzügyi bűnözéssel foglalkozó szakember a gyémántiparra hárította a felelősséget.

A gyémántkereskedők tudják, hogy magas kockázatú ügyfélszektornak minősülnek, ezért mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a bankok pozitív döntést hozzanak számukra

– mondta Tom Keatinge.

A bankszektor tagadja, hogy általános megközelítést alkalmaz a gyémántkereskedőkkel szemben. „A probléma a gyémántszektor csupán néhány szereplőjére korlátozódik” – mondta a belga pénzügyi világ érdekeit képviselő Febelfin szóvivője. Rodolphe de Pierpont szerint erre a néhány cégre hárul a felelősség, hogy jobban megfeleljen a pénzmosás elleni követelményeknek.

Shashin Choksi, a gyémántkereskedő úgy látja, a banki fenntartások már most is kárt okoznak Antwerpennek. Egyesek távoztak vagy máshol terjeszkednek – bár a város több milliárd eurós gyémántkereskedelme még mindig növekszik.

„Én is érintett vagyok, mert amikor elköltöznek, viszik a portékát is. Áru nélkül pedig nem tudok megélni” – panaszolta a drágakövekkel foglalkozó vállalkozó. Véleményét osztja a helyi politikus is.

Sokakról tudom, hogy elment

– mondta Michael Freilich. A preferált úti cél Dubaj, Tel-Aviv és London. A parlamenti képviselő szerint az üzletellenes légkör aláássa Belgium büszkeségének egyik forrását, a gyémántipart.

(Borítókép: Egy gyémántszakértő gyémántot tanulmányoz a Simply Sparklingnál, amely fejlett technológiai gyémántgyártásra szakosodott, és a nyers gyémántokat csiszolt kövekké alakítja Antwerpenben 2016. november 15-én. Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)

Rovatok