Index Vakbarát Hírportál

Még türelmesek, de márciustól bárkit igazoltathatnak a rendőrök a kötelező oltás miatt

2022. február 9., szerda 12:39

Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezettek be Ausztriában a 18 éven felüliek számára. Az osztrák parlament alsó- és felsőháza is megszavazta az erről szóló javaslatot, majd február 4-én Alexander Van der Bellen államfő alá is írta a törvényt.

Február elején lépett életbe a kötelező oltás Ausztriában. A kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek. A teljes körű kötelezettség ellenére türelmi időt rendeltek el március közepéig, miszerint nem büntetik az oltást fel nem vetteket. A kiszabható bírság 600 és 3600 euró között mozog (körülbelül 186 ezer forinttól 1,1 millió forintig). 

A Kronen Zeitung szerint az osztrák rendőrség márciustól kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogja az oltás felvételét.

Kivételek a kötelezettség alól

A kötelezettség alól felmentést kapnak a várandós nők, illetve azok, akik egészségi vagy orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. A kórból felgyógyultnak minősítettek 180 napig mentesülnek a vakcina felvétele alól. Az is mentességet élvez, akinek a szervezete allergiás reakcióval válaszol az adott vakcinára.

Az érintettek számára az orvosoknak kötelező orvosi igazolást kiállítaniuk, az oltási nyilvántartásba pedig be kell jegyezniük, ha valamilyen rendkívüli ok áll fenn, ami miatt az oltást nem lehet beadni.

Milyen vakcinák érhetőek el?

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben fontos szerepet játszottak az oltások. Közülük többféle vakcina érhető el Ausztriában, például a Pfizer–BioNTech közös fejlesztésű vakcinája, a Moderna, illetve az AstraZeneca és a Janssen. Ezenkívül az Ausztriában elérhetőkön kívül elfogadják a Sinopharm, a Sinovac, a Covaxin, a Covovax és a Covishield oltásait, viszont 

a Szputnyik V vakcina nem elfogadott ausztriában

– írja a Der Standard.

Az ellenőrzésre egységes, digitális központi rendszert még nem hoztak létre. Az osztrák Egészségügyi Minisztérium arra kérte a szövetségi államokat, hogy építsék ki a saját rendszereiket. A lehetőségek szerint áprilisra elérhetővé válik a központilag digitalizált rendszer, megkönnyítve a tartományok ellenőrzési feladatait.

Tesztelés

Ausztriában még mindig nagyon sokat tesztelnek, azonban egyre hangosabb a kételyeket hangoztatók tábora. Köztük van Thomas Stelzer felső-ausztriai kormányzó is.

Azok a tesztek kifejezetten drágák, amelyek azt mutatják meg, hogy 24 órával ezelőtt negatív voltam. Át kellene gondolni, hogy ennek van-e még értelme

– mondta az OE24 osztrák napilapnak.

Günther Platter, Tirol és Hermann Schützenhöfer, Stájerország kormányzója szintén kifogásolta az ingyenes tesztek használatát.

Érvek az oltás ellen

A Luganói Egyetem kommunikációs professzora, Suzanne Suggs szerint azzal van a baj, hogy a német ajkú területeken a hatóságok észérvekkel akarják meggyőzni az embereket az oltás felvételének fontosságáról, ugyanakkor érzelmi ráhatással nem élnek – írja a Napi.hu.

Valószínűleg ennek hiánya miatt 

burjánzanak az összeesküvés-elméletek, amelyek képesek az érzelmi azonosulás funkcióját kielégíteni,

így azok, akik kevésbé informáltak, a vakcinák mellett szóló észérveket is elvetik, hiszen könnyebb befogadniuk egy nem konkrét tényekre épülő rendszerszemléletet.

Egy közvélemény-kutatás szerint, amelyet az Erfurti Egyetemen készítettek, a vakcinát ellenzők 80 százaléka azzal érvelt az oltás elutasítása mellett, hogy mérlegelte az oltás előnyeit, illetve annak kockázatait. Az oltást elutasítók 41 százaléka szerint egész egyszerűen felesleges az oltás.

Az oltásellenesség olykor szoros kapcsolatban áll a politikai orientációval.

Például a németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) szavazóinak 83 százaléka teljes mértékben ellenzi az oltás kötelező felvételét.

Beutazás Ausztriába

Ausztria határai ugyan nyitva vannak, ám a belépéshez 2G-igazolás szükséges, azaz oltási igazolás, illetve PCR-teszt. Az igazoláshoz az EU digitális Covid-tanúsítványa (zöld útlevél) a legjobb módMielőtt valaki Ausztriába látogatna, abban az esetben szükséges a regisztráció, ha a 2G-igazolás nem teljeskörűen megoldható. Bár a 2G érvényessége bizonyos esetekben eltérően alakulhat.

A határátlépéshez 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges. A PCR-tesztek elvégzése vagy elhagyása az alábbi esetekhez kötött:

Mentességet élveznek azok, akik orvosi igazolást tudnak felmutatni, hogy miért nem vették fel – egészségi okokból – az oltást, valamint a terhes nőkre is vonatkozik a kivétel. Ugyanakkor a PCR-teszt elvégzése alóli mentesség nem vonatkozik rájuk.

Az alábbi vakcinákat fogadják el a határon, ha valaki Ausztriába kíván utazni:

Fontos hozzátenni, hogy a felsorolt vakcinák a belépéskor érvényesek, viszont az ausztriai tartózkodás ideje alatt csak

az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével rendelkező oltások számítanak elfogadottnak.

Tehát a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca (de NEM a Covishield), a Johnson & Johnson, a Moderna és a Nuvaxovid (Novavax).

Tizenkét éven aluli gyermeknek felnőtt kíséretében nincs szüksége igazolásra. A 12 éves vagy annál idősebb gyermekeknek PCR-teszttel vagy Ninja Pass vagy Holiday Ninja Pass igazolással (vagy oltási igazolással) kell rendelkezniük.

(Borítókép: Határátlépés-ellenőrzés Ausztria irányába 2021. november 21-én. Fotó:  Sven Hoppe /picture alliance via Getty Images)

Rovatok