Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin luxusjachtja elmenekült Hamburgból az orosz–ukrán konfliktus miatt

2022. február 10., csütörtök 11:27

Meglepő gyorsasággal hagyta el Hamburgot Vlagyimir Putyin luxusjachtja, a Graceful, miután a nyugatiak bejelentették, hogy Oroszországra szankciókat vethetnek ki az ukrán–orosz konfliktus miatt.

A Graceful nevű luxushajó tavaly szeptemberben érkezett Hamburgba, és azóta ott dokkolt, mivel javításokat, módosításokat végeztek rajta.

Most viszont annyira sürgőssé vált a távozás, hogy még ezek befejezése előtt kihajóztak.

Ennek hátterében az állhat, hogy a nyugati államok (főként az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság képviselői) egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy Oroszországra újabb szankciókat vethetnek ki, ha megtámadja Ukrajnát.

A szokásos eljárás szerint gyakran előfordul, hogy lefoglalják (vagy befagyasztják) bizonyos tisztségviselők külföldi érdekeltségeit, vagyis az oroszok valószínűleg attól tartottak, hogy ez a sors várhat Vlagyimir Putyin hajójára is, ha a szankciók kivetése mellett döntenek Nyugaton. 

A Graceful a hivatalos adatok szerint a balti-tengeri orosz exklávé, Kalinyingrád városa felé vette az irányt. Nem sokkal később a hajót le is videózták a Kieli-csatornánál:

Aztán szerdán a Marine Traffic nevű, hajóforgalmat követő oldal adataiból derült ki, hogy a hajó aznap horgonyt vetett az orosz kikötővárosban. 

A háromemeletes luxushajót – amely hivatalosan az elnöki hivatal, a Kreml jachtja – egyébként a H2 Yacht Design nevű cég tervezte. A kivitelezésért a Blohm and Voss nevű német hajóépítő cég volt a felelős, ami 2014-ben adta át a jachtot.

Jonny Horsfield, a H2’ Yacht Design alapítója nem sokkal később, 2015-ben azt mondta, hogy a Gracefult egy „időtlen” hajónak tervezték, és a tulajdonos igényei azt is elárulták, hogy az illető „nagyon magabiztos személy”.

Tudja, hogy mit szeret, és nem rabszolgája a mások által szabott trendeknek 

– mondta Horsfield. 

Tavaly májusban egyébként a jacht még Szocsiban volt, ezen fogadta Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

(Business Insider, Daily Mail)

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök „Graceful” jachtja az oroszországi Szocsi kikötőjében 2015. július 13-án. Fotó: Marcus Brandt / dpa / Getty Images)

Rovatok