Index Vakbarát Hírportál

NATO: valós a veszély, hogy újabb katonai konfliktus robban ki Európában

2022. február 11., péntek 18:18

Ezt állítja Jens Stoltenberg főtitkár, aki Klaus Iohannis román elnökkel tárgyalt.

A NATO nem hagyja magára Romániát, a Fekete-tenger térségének biztonsága stratégiai fontosságú számára, a romániai csapaterősítés pedig a NATO összetartásának és egységének bizonyítéka – hangoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a romániai Mihail Kogalniceanu légi támaszponton, ahol a Németországból áthelyezett újabb ezer amerikai katona fog állomásozni.

A Klaus Iohannis román elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Stoltenberg rámutatott, hogy a NATO védelmi szövetség csapaterősítése válasz az orosz fenyegetésre, a többnemzetiségű csapatok jelenlétével pedig azt üzeni, hogy bármely tagállam megtámadása az összes többi egységes válaszát eredményezné.

A főtitkár tájékoztatása szerint Romániában német és olasz vadászgépek is részt vesznek a NATO légterének védelmében, pénteken spanyol repülőgépek érkeznek Bulgáriába, és mintegy ezer amerikai katona van úton a Fekete-tengeri Kogalniceanu-támaszpont felé, így az ott állomásozó katonák száma kétezer fölé emelkedik.

Az ukrán határok mentén egyre fokozódó orosz csapatösszevonás miatt valós a veszély, hogy újabb katonai konfliktus robban ki Európában, ezért a NATO továbbra is tárgyal Oroszországgal, és megpróbálja rávenni a feszültség enyhítésére – közölte Jens Stoltenberg, aki szerint kétségkívül Oroszország az agresszor: elfoglalta a szomszédos Ukrajna területének egy részét, illegálisan annektálta a Krím félszigetet, továbbra is destabilizálja Kelet-Ukrajnát a Donyec-medencei szakadárok által, most pedig százezer harcra kész katonát hozott Ukrajna térségébe, és tovább növeli a feszültséget.

A NATO hosszabb távon is erősíteni akarja jelenlétét a keleti szárnyon, a konkrét módozatokról jövő heti értekezletükön tárgyalnak a tagországok védelmi miniszterei. Stoltenberg kifejtette: Franciaország felajánlása, amely szerint kész egy NATO-küldetés keretében katonákat küldeni Romániába, ennek a hosszabb távú csapaterősítési tervnek a részét képezi.

Klaus Iohannis államfő a román nép nevében üdvözölte az újabb amerikai katonák Romániába érkezését, és úgy értékelte: ez az Egyesült Államok támogatásának és szolidaritásának félreérthetetlen bizonyítéka, a NATO védelmi és elrettentőképességét erősíti. Szerinte ez a legsúlyosabb válság a vasfüggöny lebontása óta, de egyetlen román állampolgárnak sincs oka félelemre, Románia biztonságát saját haderején kívül NATO-tagsága és az Egyesült Államok stratégiai szövetségesi támogatása is garantálja.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy az orosz–ukrán feszültség miatt mintegy ezer katonát vezényel át Németországból Romániába. A román védelmi minisztérium közlése szerint a Romániában állomásozó NATO-csapatok megerősítésére érkező amerikai katonai kontingens a Task Force Cougar (Puma harci kötelék) nevet viseli, gerincét pedig a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja képezi, amelyet tüzér-, utász- és más támogató alegységek egészítenek ki.

A Magyar Honvédség számára nem rendeltek el magasabb készenléti fokozatot a válság miatt, és a jelenlegi helyzetben a NATO sem tervezi szövetséges erők telepítését Magyarországra.

Rovatok