Index Vakbarát Hírportál

Elveszítheti Európa szimpátiáját az ukrán elnök

2022. február 14., hétfő 21:52

Az ukránok a szemére vetik a korrupció folytatódását és az életszínvonal romlását is.

Jelentősen csökkent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök népszerűsége. Az egyik januári felmérés szerint csak az ukránok 30 százaléka szeretné, hogy másodszor is induljon az elnökválasztáson, és kevesebb mint 23 százalékuk szavazna rá – számolt be az MTI. A megkérdezettek többsége nem nagyon bízik benne, hogy Zelenszkij képes biztosítani az ország stabilitását.

A kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatódó konfliktus és az esetleges háború azonban nem egyedüli okai az elnök népszerűségvesztésének. Az ukránok a szemére vetik a korrupció folytatódását, valamint az életszínvonal romlását is.

Zelenszkij hibát követett el, amikor egyszerre kezdett konfrontációt a főbb politikai erőket, pártokat, televíziós csatornákat ellenőrző ukrajnai oligarchákkal. Ez nagyon veszélyes, kockázatos játék

– mondta Volodimir Feszenko, a Penta agytröszt elemzője az AP hírügynökségnek. Az oligarchák között Petro Porosenko csokoládégyárost, az ellenzéki csoportokat irányító Rinat Ahmetov kelet-ukrajnai iparmágnást és az ismert oroszbarát politikust, a Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként emlegetett Viktor Medvedcsukot említette.

A következő ukrajnai parlamenti választás 2023-ban esedékes, és valamennyi közvélemény-kutatás szerint Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája nevű kormánypárt elveszíti a többségét a törvényhozásban, ami megnehezíti Zelenszkij újrázását a 2024-i elnökválasztáson.

Az EU-ban sem fogják szeretni

Colin Stevens, a Brüsszeli Sajtóklub elnöke a New Europe kiadványnak adott interjúban közölte, hogy Volodimir Zelenszkij elveszítheti Európa támogatását, amennyiben nem hagy fel az ellenzéki média és a szólásszabadság elleni ténykedésével.

A Kárpáthír szerint Colin Stevens úgy véli: Zelenszkij nemkívánatossá válhat az EU-ban, amennyiben tovább támadja az ukrán ellenzéki médiát. Brüsszelben ugyanis úgy gondolják, hogy a kormánynak és az elnöknek nem tetsző bármilyen sajtótermék önhatalmú elhallgattatása a szólásszabadság és az alkotmány megsértését jelenti.

Rovatok