Index Vakbarát Hírportál

Bezárja kijevi nagykövetségét az Egyesült Államok

2022. február 15., kedd 08:02

Az orosz inváziótól tartva bezárja a kijevi nagykövetségét az Egyesült Államok, és diplomáciai képviseletüket átmenetileg az ország nyugati részén fekvő Lvivbe (Lembergbe) helyezik át.

Az orosz haderő felvonulásának drámai felgyorsulása miatt ukrajnai nagykövetségünket ideiglenesen áthelyezzük Kijevből Lvivbe – fogalmazott Blinken közleményében. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Biden-kormány továbbra is kapcsolatban áll az ukrán politikai vezetéssel és „intenzív diplomáciai erőfeszítéseket folytat, hogy enyhítse a válságot”.

Egyetlen okból rendeltem el ezeket az intézkedéseket: a személyzet biztonsága érdekében, és nyomatékosan felszólítjuk az Ukrajnában maradt amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot

– idézi a CNN Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményét.

A külügyminisztérium azt is közölte, hogy a sürgős ügyek ellátása miatt egy kis létszámú konzuli jelenlétet tartanak fenn Lvivben. Az elmúlt napokban az amerikai tisztviselők többször is felszólították az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy orosz invázió. 

Anony Blinken kiemelte, hogy a mostani lépések csak „óvintézkedések”, és az Egyesült Államok továbbra is kitart Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, valamint továbbra is a diplomáciai megoldásra törekszenek. 

Bízunk benne, hogy munkatársainkat visszaküldhetjük a nagykövetségre, amint a körülmények lehetővé teszik

– tette hozzá az amerikai külügyminiszter. 

A tárcavezető felhívta az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárok figyelmét arra, hogy regisztráljanak a külügyminisztériumnál és tájékozódjanak a biztonsági helyzettel kapcsolatos új fejleményekről.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök  telefonon megbeszélést folytatott az ukrán helyzetről, az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője jelentette be, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti, egyre fokozódó feszültség miatt úgy döntöttek, hogy evakuálják a kijevi nagykövetséget. 

Az amerikai kormány a múlt héten arra szólította fel a még Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy 48-72 órán belül hagyják el az országot, ugyanis Oroszország bármikor támadást indíthat Ukrajna ellen. Az amerikai külügyminisztérium vasárnap, a Twitteren írt bejegyzésében arra hívta fel az Egyesült Államok állampolgárainak figyelmét, hogy a szárazföldi határon keresztül léphetnek be Ukrajnából Lengyelországba.

Az amerikai tisztviselők folyamatosan arra biztatják az amerikaiakat, hogy éljenek a kereskedelmi járatok nyújtotta lehetőségekkel, és hagyják el Ukrajnát a konfliktus esetleges kitörése előtt. Az amerikai kormány ugyanis nem támogatna egy olyan tömeges evakuálást, mint amilyen Afganisztánban történt – írja az MTI.

(Borítókép: az Egyesült Államok nagykövetségének épülete Kijevben. Fotó: Christopher Occhicone / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok