Index Vakbarát Hírportál

Evakuálják az amerikai nagykövetséget Kijevben

2022. február 12., szombat 17:48 | aznap frissítve

Telefonon megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök az ukrán helyzetről. Előzőleg a francia elnök, Emmanuel Macron egyeztetett az orosz államfővel szintén telefonon. Washington időközben bejelentette, hogy evakuálja kijevi nagykövetsége diplomatáit.

Szombat délután telefonon megbeszélést tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök az ukrán helyzetről. A CNN újságírója a Twitteren jelentette be, hogy a két vezető közép-európai idő szerint délután öt óra után kezdett bele a telefonos tárgyalásba, amely bő egy órán át tartott.

Biden elnök beszélgetése Putyin elnökkel washingtoni idő szerint 12:06-kor ért véget

– közölte a Fehér Ház.

A Fehér Ház beszámolója szerint Joe Biden Putyinnal folytatott megbeszélésén nyomatékosította, hogy az Egyesült Államok készen áll mind az Orosz Föderációval való diplomáciai interakcióra, mind más forgatókönyvekre – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

A két elnök közötti beszélgetés szakmai és tartalmas volt, és több mint egy órán át tartott

– mondta az amerikai adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője az újságíróknak. Szerinte „az elmúlt hetekben nem történt alapvető változás a dinamikában”. A TASZSZ szerint az illetékes közölte, hogy csúcspontjához érkezett az Oroszország elleni esetleges újabb nyugati szankciók előkészítése.

A tisztviselő arról is beszélt, hogy az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy még nem világos, hogy Oroszország készen áll-e az Ukrajna körüli helyzet diplomáciai rendezésére, vagy inkább erőszakot alkalmazna.

A tisztviselő arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok fokozni fogja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, hogy megerősítse védelmi képességét, ha a helyzet tovább eszkalálódik.

Úgy gondolom, hogy Biden elnök világossá tette, hogy ha Oroszország továbbra is az eszkaláció útján halad, az Egyesült Államok növelni fogja Ukrajnának nyújtott segítségét, hogy képes legyen megvédeni magát

– fogalmazott az illetékes.

A Washington Post a beszélgetésről azt írta, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szombati telefonkonferenciájukon figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy Ukrajna megtámadásának „gyors és súlyos következménye” lenne Oroszország számára.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden egyértelműen kifejezte, hogy amennyiben Oroszország támadást indít Ukrajna ellen, az Egyesült Államok és szövetségeseik határozottan és gyorsan fognak cselekedni. Az amerikai elnök megismételte, hogy az orosz csapatok megindítása „sok szenvedést vonna maga után, és gyengítené Oroszországot”.

Putyin: Moszkva hamarosan válaszolni fog

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a „tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést” Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében – számolt be az MTI. Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.

Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának

– emlékeztetett. Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot. Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Dmitrij Peszkov, az orosz vezető sajtótitkára korábban arról számolt be, hogy a szombati megbeszélést Washington kezdeményezte, és „a megkeresést amerikai részről írásos megkeresés előzte meg”.

Az Orosz Föderáció és az Egyesült Államok elnöke legutóbb tavaly év végén beszélt telefonon. Ezt megelőzően december 7-én videókonferencián keresztül tárgyaltak. Putyin és Biden első személyes találkozója 2021 júniusában volt Genfben.

Az EU kitart

Joseph Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Fehér Ház közleménye után bejelentette, hogy az Európai Unió és tagállamai összehangolják lépéseiket az Ukrajnát fenyegető válság alatt.

Nem zárjuk be diplomáciai képviseleteinket. Azok Kijevben maradnak, és továbbra is az Európai Unió állampolgárainak rendelkezésére állnak az ukrán hatóságokkal együttműködve. Minden további katonai agresszió Ukrajnával szemben komoly következményeket és súlyos árat fog maga után vonni

– idézi Joseph Borellt a Guardian.

Macron figyelmeztette Putyint

Emmanuel Macron francia államfő szombaton figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az őszinte párbeszéd összeegyeztethetetlen a katonai eszkalációval az ukrán határon – számolt be a párizsi elnöki hivatal a két vezető több mint másfél órás telefonbeszélgetéséről.

A megbeszélésen mindketten jelezték: szeretnék folytatni a párbeszédet a minszki egyezmények végrehajtásának lehetőségeiről, a Donyec-medencéről, valamint az európai biztonság és stabilitás feltételeiről. Macron a szövetségesei aggodalmait is továbbította Putyin felé.

A két vezető hétfőn öt órán át személyesen tanácskozott a Kremlben. Macron ezt követően Ukrajnába, majd Németországba utazott.

Amerikai tengeralattjáró az orosz vizeken

Behatolt egy amerikai atom-tengeralattjáró Oroszország területi vizeire a Távol-Keleten, a Kuril-szigetek térségében – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. Az amerikai haditengerészet Virginia osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjárója magyar idő szerint szombat délelőtt sértette meg Oroszország területi vizeit.

A csendes-óceáni orosz flotta Saposnyikov marsall nevű hajója felszólította, hogy emelkedjen a felszínre, de az megtagadta az utasítást. Ezt követően az orosz romboló távozásra kényszerítette az amerikai tengeralattjárót, amely teljes sebességgel elhagyta az orosz területi vizeket.

A TASZSZ szerint az orosz elnök asszisztense, Jurij Uszakov közölte: Joe Biden és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetésén nem került szóba az orosz felségvizekre belépő tengeralattjáró ügye.

Evakuálják a kijevi nagykövetséget

Az Ukrajna és Oroszország közötti, egyre fokozódó feszültség miatt az Egyesült Államok úgy döntött, hogy evakuálja a kijevi nagykövetség diplomatáit. Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője az AP hírügynökségnek elmondta, hogy csak nagyon kevés diplomata marad az ukrán fővárosban kapcsolattartás céljából.

Arról, hogy pontosan hányan maradnak, biztonsági okokból nem beszélt az illetékes.

Menekülnek a külföldiek

Az Egyesült Államok szövetségesei egymás után arra szólítják fel állampolgáraikat, hogy hagyják el Ukrajnát, mert az országot orosz támadás fenyegeti. A lépést már Ausztrália, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Lettország és Észtország, Dánia, Hollandia, Japán, Kanada, Kuvait, Litvánia és Németország is megtette. Mind arra szólították fel a polgáraikat, hogy hagyják el Ukrajna területét.

A CNN szerint beállt a sorba Szlovákia és Szlovénia is, ők is arra kérték állampolgáraikat, hogy semmilyen esetben ne utazzak Ukrajna területére. Azok számára pedig, akik ideiglenesen Ukrajnában tartózkodnak, azt tanácsolták, hogy minél hamarabb szervezzék meg a biztonságos hazaútjukat.

(Borítókép: Kijevi tüntetők 2022. február 12-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok