Index Vakbarát Hírportál

Újabb és újabb államok menekítik polgáraikat Ukrajnából

2022. február 12., szombat 14:56

Az Egyesült Államok példáját követi Németország, Ausztrália és Új-Zéland is.

Az Egyesült Államok szövetségesei egymás után arra szólítják fel állampolgáraikat, hogy hagyják el Ukrajnát, mert az országot orosz támadás fenyegeti. Ausztrália és Új-Zéland szombaton arra figyelmeztették Ukrajnában tartózkodó polgáraikat, hogy távozzanak a térségből. A lépés az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lettország és Észtország, valamint Dánia és Hollandia tanácsait követi, ők állampolgáraiknak mind azt javasolják, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el Ukrajnát.

Az ausztrál és az új-zélandi kormány azt üzente állampolgárainak, hogy utazzanak el, amíg még vannak kereskedelmi járatok. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint az ukrajnai helyzet nagyon komoly.

Nagyon ingatag lesz a helyzet, ha ott konfliktus lesz. Reménykedünk és imádkozunk, hogy ez ne következzen be

– mondta Scott Morrison. Hozzátette:

Egy ideje már egyértelmű üzenet, hogy az Ukrajnában tartózkodó ausztráloknak igyekezniük kell elhagyni az országot.

Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter emlékeztetett: Új-Zélandnak nincs diplomáciai képviselete Ukrajnában. Wellington ezért „nagyon korlátozottan” képes konzuli segítséget nyújtani az Ukrajnában tartózkodó állampolgároknak.

Az izraeli külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy elszállítják Ukrajnából a kijevi  diplomaták és követségi dolgozók  családtagjait. Emellett Izrael felszólította az állampolgárait, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól.

Eközben Németország is közölte, hogy biztonságban szeretné tudni polgárait. A német Spiegel szerint a német vezetés arra szólította fel az Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot.

A washingtoni kormány pénteken közölte, hogy lehetségesnek tart egy orosz támadást még a pekingi téli olimpiai játékok február 20-i lezárása előtt. Azóta Japán, Kanada, Kuvait, Litvánia, Németország is hasonló tartalmú figyelmeztetést adott ki.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége már szombaton elrendelte a nem létfontosságú alkalmazottak kimenekítését. Oroszország is megkezdte diplomáciai jelenlétének csökkentését Ukrajnában.

A kijevi rezsim vagy harmadik országok esetleges provokációitól tartva valóban döntöttünk az ukrajnai orosz képviseletek személyi állományának bizonyos mértékű optimalizálásáról

– mondta Marija Zaharova, az orosz diplomácia szóvivője.

Ezen a napon indulhat az orosz támadás

Az amerikai kormány helyzetértékelése szerint február 16-án, szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen, Washington az értesülést pénteken megosztotta európai szövetségeseivel.

Az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat a művelet.

Eközben Moszkva tagadja, hogy ilyen tervei lennének, de több mint százezer katonát vonultatott fel Ukrajna határai mentén. Ehelyett a Kreml arra használta fel a régióra irányuló figyelmet, hogy kifejezze félelmét, miszerint a NATO túl közel hatolt a területéhez, és követeli, hogy a biztonsági szövetség vonuljon ki arról a területről, amelyet Oroszország a befolyási övezetének tekint. A feszültségekre válaszul a NATO-országok csapatokat és felszerelést telepítettek az Ukrajnával közös határon fekvő tagországokba.

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint szombaton telefonon tárgyal az ukrajnai kérdésről.

(Borítókép: Ukrán katonák gyakorlatoznak. Fotó: Ukrainian Armed Forces / Reuters)

Rovatok