Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna elhagyását javasolja Joe Biden az amerikai állampolgároknak

2022. február 8., kedd 08:42

A tavaly decemberben hivatalba lépett német kancellárt egyes szövetséges országok azzal vádolják, hogy nem gyakorol megfelelő nyomást Oroszországra az ukrajnai válság ügyében. Olaf Scholz most Joe Bidennel tárgyalt a Fehér Házban, hogy minden kétséget eloszlasson: határozottan és egységesen fognak cselekedni egy esetleges támadás esetén.

Összhang van Németország és az Egyesült Államok között az „orosz agresszió” megelőzését célzó fellépés megítélésében – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Olaf Scholz német kancellárt.

Németország Amerika egyik legközelebbi szövetségese. Tandemben dolgozunk, hogy megelőzzük az orosz agressziót Európában

– mondta az amerikai elnök. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok, Németország és a NATO kész válaszolni, ha Oroszország lerohanná Ukrajnát. Az amerikai elnök azt is leszögezte, hogy Washington és Berlin közösen reagál a Kína jelentette kihívásokra, és együttesen próbálja elősegíteni a stabilitást a Nyugat-Balkánon.

Németország és az Egyesült Államok, valamint szövetségeseink és partnereink szorosan együttműködnek, hogy diplomáciai megoldásokat találjanak erre a helyzetre. A diplomácia a legjobb út minden érintett számára

– hangsúlyozta Joe Biden, hozzátéve, hogy ez igaz Oroszországra is. Elmondása szerint Németország és az Egyesült Államok kész tárgyalni Moszkvával.

Az amerikai elnök szerint mindemellett „bölcs dolog volna”, ha az elengedhetetlenül fontos diplomáciai személyzeten kívül az amerikai állampolgárok elhagynák Ukrajnát. Az amerikai külügyminisztérium már engedélyezte a nem létfontosságú személyzetnek és a diplomaták családtagjainak, hogy elhagyják a kelet-európai ország területét.

Joe Biden egyben azzal fenyegette Oroszországot, hogy nem lesz Északi Áramlat–2 gázvezeték, ha Moszkva tankokkal és katonai csapatokkal behatolna Ukrajna területére. Washington és Berlin „abszolút egységes” a Moszkvára esetlegesen kivetendő szankciókat illetően – mondta az amerikai elnök.

A találkozó után Olaf Scholz elmondta, hogy az Egyesült Államok és Németország szoros szövetségesek. Kiemelte: mindez fontos, hogy „megtehessük azokat a lépéseket, amelyek például az Ukrajna elleni orosz agresszió esetén válhatnak szükségessé”.

Olaf Scholz arról is beszélt, hogy Németország hajlandó nagy összeggel hozzájárulni Ukrajna gazdasági stabilitásához. Felidézte, hogy hazája már eddig is kétmilliárd dollár támogatást nyújtott Kijevnek.

A tavaly decemberben hivatalba lépett német kancellárt egyes szövetséges országok azzal vádolják, hogy túl kis nyomást gyakorol Oroszországra az ukrajnai válság ügyében. Az Egyesült Államokban is kételyek merültek fel, hogy vajon szükség esetén számítani lehet-e Németországra. A súrlódásokra mindenekelőtt az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat–2 vezeték, illetve az adott okot, hogy Berlin vonakodik fegyvereket szállítani Ukrajnának.

Olaf Scholz azonban már a találkozó előtt kijelentette: a Nyugat gyorsan, határozottan és egységesen fog cselekedni, ha Moszkva rászánná magát Ukrajna inváziójára.

(Borítókép: Joe Biden egy közös sajtótájékoztatón Olaf Scholz német kancellárral, a Fehér Házban 2022. február 7-én. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Rovatok