Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok szerint Washington provokál, Ukrajna bizonyítékot követel

2022. február 12., szombat 15:48

Lavrov és Blinken telefonon tárgyalt a kialakult helyzetről. Az orosz fél amerikai provokációról beszél, míg az Egyesült Államok külügyminisztere szerint Moszkvának kellene megtennie az első lépést hátra.

A küszöbön álló orosz támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek, és nem használnak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek

– mondta az ukrán államfő.

Az Egyesült Államok és több, vele szövetséges ország pénteken és szombaton arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát az orosz fenyegetés miatt.

Az ukrán elnök kijelentette: részletes tájékoztatást kér a február 16-ra tervezett állítólagos orosz invázióról. Újságírói kérdésre elmondta:

Ha ön vagy néhány ember további információval rendelkezik az Orosz Föderáció százszázalékos ukrajnai inváziójáról, kérjük, adja meg nekünk ezeket az információkat.

Volodimir Zelenszkij úgy véli, hogy túl sok információ van erről a témáról a nyilvánosság előtt.

Úgy gondolom, hogy ma az információs térben nagyon sok információ van az Orosz Föderáció részéről egy mély, teljes körű háborúról, még a megfelelő dátumokat is bejelentették. Megértjük az összes kockázatot, megértjük, hogy ezek a kockázatok léteznek

– hangsúlyozta az államfő. Mint mondta, Ukrajnának készen kell állnia minden lépésre „bármelyik határ felől” – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Zelenszkij az EBESZ elnökével tárgyalt

A jövőben aktívabb munkát vár el Volodimir Zelenszkij a kelet-ukrajnai rendezés előkészítésére létrehozott háromoldalú kontaktcsoporttól (TKG). Emellett kiemelte az EBESZ ukrajnai megfigyelőmissziójának fontosságát. Az ukrán elnök mindezt az után közölte a közösségi oldalán, hogy találkozott Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével Harkivban.

Ma Harkivban a békefolyamatról és a biztonsági helyzetről tárgyaltam a lengyel külügyminiszterrel, az EBESZ soros elnökével. Arra számítunk, hogy a közeljövőben fokozódik a kontakcsoport munkája, valamint az EBESZ ukrajnai megfigyelőmissziója garantálni tudja a békét Kelet-Ukrajnában

– idézi Volodimir Zelenszkijt a Kárpáthír.

Zbigniew Rau egy nappal korábban Kijevben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott megbeszélést. A kijevi diplomácia vezetője a tárgyalást követően kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz fenyegetéssel szemben az EBESZ nem maradhat passzív és semleges, hanem aktívan és határozottan meg kell védenie saját elveit.

Lavrov: Washington provokál

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat szombaton, hogy konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel. Szergej Lavrov Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel beszélt telefonon. A beszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által az Ukrajna elleni „orosz agresszióról” indított propagandakampány provokatív célokat követ, a minszki egyezmények szabotálására és a „donbaszi probléma” erőszakos megoldására irányuló káros kísérletekre ösztönzi a kijevi hatóságokat.

Szergej Lavrov hangsúlyozta Antony Blinkennek, hogy az Egyesült Államok és a NATO válasza a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra figyelmen kívül hagyja a Moszkvának szóló kulcsfontosságú rendelkezéseket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanakkor elmondta, hogy a diplomácia útja továbbra is nyitva áll Oroszország előtt az ukrajnai konfliktus rendezése érdekében. Szerinte Moszkva részéről szükség lenne a feszültség csökkentésére.

Blinken jelezte, hogy ha Oroszország megindítaná csapatait Ukrajna ellen, az „határozott, kemény és egységes transzatlanti választ eredményezne”.

Robbanást jelentettek Donyeckben

A közösségi oldalakon jelent meg egy hír arról, hogy hatalmas robbanás történt Donyeckben. Az értesüléseket azonban a Donyecki Népköztársaság nem erősítette meg.

A donyecki helyzet nyugodt, a közösségi oldalakon elterjedt, a városban történt robbanásról szóló híreket nem erősíthetjük meg

– mondta a Donyecki Népköztársaság bűnüldöző szerveinek egyik tagja a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Több mint 30 orosz hadihajó a Krím félszigetnél

Az orosz Fekete-tengeri Flotta több mint harminc hajója kezdett hadgyakorlatot a Krím félsziget közelében egy szélesebb körű haditengerészeti manőver részeként – jelentették szombaton orosz hírügynökségek a flottára hivatkozva.

Oroszország katonai lépéseit alaposan megfigyelik, mivel az Ukrajna közelében történt csapatösszevonások és Moszkva éles retorikája felzaklatta a Nyugatot, és aggodalmat keltett, hogy Oroszország Ukrajna lerohanását tervezi. Moszkva cáfolja, hogy bármilyen inváziót tervezne, és azt állítja, hogy saját biztonságát tartja fenn a NATO-szövetségesek „agressziójával” szemben.

A beszámoló szerint több mint harminc orosz hajó hagyta el Szevasztopol és Novorosszijszk kikötőit a gyakorlatok terveinek megfelelően a Krím közelében, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától. A manőverek célja a Krím partvidékének, a Fekete-tengeri Flotta előőrseinek, valamint a gazdasági szektor és a haditengerészeti kommunikáció védelme.

Oroszország a múlt hónapban közölte, hogy haditengerészete ebben és a következő hónapban átfogó gyakorlatsorozatot tart valamennyi flottája részvételével a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig, ami a Nyugattal való szembenállás során megnövekedett katonai aktivitás legújabb erődemonstrációja.

(Borítókép: Kijevi tüntetők 2022. február 12-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok