Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden rendkívüli tanácskozást hívott össze az orosz–ukrán konfliktus miatt

2022. február 11., péntek 18:49

A vezérkari főnökök is tárgyaltak.

Joe Biden elnök videohíváson keresztül beszélt pénteken több NATO-szövetségessel, hogy megvitassák Oroszország fokozódó katonai felépítését az ukrán határon. Joe Biden Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Kanada, a NATO, az Európai Unió, Lengyelország és Románia vezetőivel tárgyalt – közölte a Fehér Ház.

A hívás nem szerepelt az elnök tegnap este közzétett hivatalos menetrendjében. Ez arra utal, hogy az utolsó pillanatban döntöttek a tárgyalásról, ami szokatlan egy olyan hívásnál, amelyben ennyi világvezető vesz részt – számolt be a CNBC.

A vezérkari főnökök is tárgyaltak

Ugyancsak pénteken telefonon tárgyalt egymással Vlagyimir Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Az orosz védelmi minisztérium szűkszavú közleménye szerint a két katonai vezető megvitatta „a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseit”. Amerikai részről az elmúlt hetekben többször is elhangozott az a vád, hogy Oroszország Ukrajna megtámadására készül, amit Moszkva rendszeresen valótlanságnak minősített.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Oroszország az elmúlt hónapokban erősíti katonai jelenlétét az ukrán határ közelében, ahol jelenleg mintegy százezer katona állomásozik. Ezen a héten Oroszország és szövetségese, Belarusz hadgyakorlatot tart, amely elemzők szerint gyakorlatilag „ruhapróbaként” szolgálhat az ukrajnai orosz invázióhoz.

(Borítókép: Joe Biden 2022. február 10-én. Fotó: Saul Loeb / AFP)

Rovatok