Index Vakbarát Hírportál

Kiutálták az Eurovízóból az ukrán énekest az ukrán nacionalisták

2022. február 17., csütörtök 14:06

Hiába nyerte meg a helyi eurovíziós selejtezőt az ukrán folkelemekkel tarkított ruhákban tündöklő, ukrán nyelven előadó, a dalfesztiválra meglehetősen hazafias dallal készülő, kárpátaljai születésű Alina Pas, annyi támadást kapott állítása szerint ukrán oldalról a neten, hogy úgy döntött, nem ő fogja képviselni háborús fenyegetés alatt lévő hazáját az olaszországi Torinóban.

A nyugat-ukrajnai énekesnő már a selejtezőben bírálatok kereszttüzébe került, amiért állítólag fellépett a Krímben 2015-ben, egy évvel azután, hogy Oroszország annektálta a félszigetet. Az ukrán törvények nem tiltják, hogy egy ukrán állampolgár a Krímbe utazzon, azt viszont igen, hogy ezt Oroszországon keresztül tegye. 

Nem kérek többet ebből a virtuális háborúból és gyűlöletből. Az igazi háború kívülről érkezett a hazámba 2014-ben. Nehéz szívvel, de visszalépek attól, hogy Ukrajnát képviseljem az Eurovíziós Dalfesztiválon

– írta Instagramján a 28 éves előadóművész, bizonygatva, hogy igazi hazafi, szereti a hazáját és betartja az ukrán törvényeket.

Nem most derült ki, hogy Pas a Krímben járt, már korábban is tudni lehetett. Ahhoz, hogy egyáltalán a selejtezőben versenybe tudjon szállni Ukrajna dalfesztiválos képviseléséért, be kellett nyújtania egy igazolást a határőrségtől, hogy Ukrajnán keresztül lépett be a Krímbe. 

A probléma akkor kezdődött, amikor a határőrség közölte:

nem állított ki ilyen igazolást, de nem is tudna, hiszen a határátlépés dokumentumait csak öt évig tárolják. 

Ám mivel Pas benyújtott egy igazolást, így felmerült a gyanú, hogy hamis, így bizony mégiscsak Moszkván keresztül, repülővel érkezhetett a félszigetre. Az énekesnő azzal magyarázta a helyzetet, hogy a dokumentumot a stábja kérte ki a határőrségtől, ő pedig nem szakértője a hamisítványoknak, így nem tudhatta, hogy probléma van. 

Az már csak hab a tortán, hogy Alina Pas az ukrán nacionalisták szájíze szerint túlságosan szoros kapcsolatot ápolt Oroszországgal. 

Árulkodik a közösségi média

Az énekesnő a papírbotrány után az „Ukrajna ellenségeit” listázó honlap vadnacionalista üzemeltetőinek célkeresztjébe került, ez lett a veszte. A Mirotvorec (Béketeremtő) számos képi bizonyítékkal igyekszik alátámasztani, hogy a hazafit annyira nem zavarta a Krím orosz elcsatolása, sőt nem kellően ellenséges Oroszországgal szemben.

A honlapra több kárpátaljai magyar, valamint magyarországi politikus is felkerült már, köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő.

A Mirotvorecen Alina Pasnak a közösségi médiában közzétett bejegyzéseivel bizonygatják hazafiatlanságát. Jóllehet az összes képernyőkép, már nem lehet megtalálni ezeket Pas közösségi oldalain. 

A hölgy egyébként a nemzeti érzelmű Őseink elfeledett árnyai című dallal készült az Euróvízióra. Angol szöveg itt

(BBC / Instagram / Mirotvorec)

(Borítókép: Alina Pas / YouTube)

Rovatok