Index Vakbarát Hírportál

A francia katonák elhagyják Malit

2022. február 19., szombat 07:24

A francia hadsereg kilenc év után kivonul Maliból, a csapatokat Nigerbe mozgósították. Az elnök aggodalmát fejezte ki a Wagner orosz magánhadsereg megérkezése miatt.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette a francia katonai erők távozását Maliból, ahová 2013-ban érkeztek a Dzsihád terroristaszervezet leküzdése céljából – számolt be az Ouest-France francia hírportál. A katonai akciónak egyébként számos áldozata volt: legalább 58 francia katona és még ennél is több terrorista vesztette életét az elmúlt kilenc év alatt. Jelenleg 5100 francia katona tartózkodik a Száhel-övezetben.

A politikai, hadműveleti és jogi feltételek már nem tarthatók

– magyarázta a francia kormány és szövetségesei, akik úgy döntöttek, hogy kivonják a haderejüket Maliból.

Viszlát, Mali, üdv, Niger

Azonban a történet korántsem ért véget: a katonai erők nem térnek haza, csupán átcsoportosítják őket a Mali határán lévő Nigerbe. A február 17-i döntést a hetek óta tartó Párizs és Bamako közötti diplomáciai feszültséggel magyarázták.

Csütörtök reggeli beszédében Emmanuel Macron kifejtette, hogy az európai katonákat a nigériai fegyveres erők mellé helyezik át Mali határvidékén, majd elmondta, hogy a terroristaszervezetek elleni harc mostantól Nigerben fog folytatódni.

A francia kormány a következő hetekben és hónapokban fogja meghatározni, hogy pontosan milyen támogatásokat nyújt majd a régió katonai egységeinek. Ez a támogatás magában foglalhatja a kiképzésben való segítségnyújtást, a felszerelések szállítását vagy a hadműveletek pénzügyi támogatását – erősítette meg a francia elnök.

Jönnek az oroszok

A Wagner orosz zsoldos magáncég Maliba érkezett, hogy saját gazdasági érdekeit szolgálja és bebiztosítsa a bamakói kormányt – mondta Emmanuel Macron. Ennek a magáncégnek a jelenlétét az elmúlt években mintegy húsz afrikai országban azonosították. A francia elnök kifejezte az aggodalmát az orosz csapatok bevonulása miatt, ezzel kapcsolatban azt mondta:

Többen is ki fogják használni a terület bizonytalanságát, hogy hatalmat építsenek.

A francia elnök szerint az orosz magánhadsereg „ragadozó” célokkal érkezik Maliba, ugyanis a két puccs után hatalmon lévő afrikai kormány nem a terrorizmus legyőzése érdekében keres társat, hanem mindössze a saját hatalmát szeretné megerősíteni. Hozzátette, hogy egyre több olyan magáncég lesz, amelyek ki fogják használni a terrorizmussal kapcsolatos bizonytalanságot a területen, és ezek nem csak az oroszok lesznek.

(Borítókép: A 2015. június 5-én készült fényképen a 93. hegyi tüzérezred francia katonája látható a Barkhane hadműveletben. Fotó: Philippe DESMAZES / AFP)

Rovatok