Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen kérik az orosz állampolgárságot Donbászból

2022. február 20., vasárnap 09:08

Mintegy 950 ezer Donbászban élő lakos kért orosz állampolgárságot a legfrissebb adatok szerint. Több mint 770 ezren már megkapták az állampolgárságot – mondta Viktor Vodolatszkij, az Állami Duma rosztovi régióbeli képviselője vasárnap.

A kérelmet benyújtók teljes száma körülbelül 950 ezer fő. Az emberek továbbra is a migrációs hivatalokhoz mennek, és kérelmeket nyújtanak be az orosz állampolgárság megszerzésére

– mondta az orosz politikus a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Február 15-i adatok szerint a kelet-ukrajnai Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területén élő orosz állampolgárok száma 775 620 fő. További 170 ezer embernek még folyamatban van az állampolgárság megszerzése.

Elhúzódó válság

Az Ukrajna keleti és déli részén élő oroszajkú lakosság már a kétezres évek közepe óta folyamatosan panaszkodik arra, hogy az ukrán vezetés támadja és elnyomja őket. Ez volt az egyik kiváltó oka a Krím-félsziget 2014-es elfoglalásának is.

A jelenleg is tartó kelet-ukrajnai válságban szintén nagy szerepet kap a nemzeti identitás, főleg az orosz nemzetiségű kelet-ukrajnai lakosok és oroszszimpatizánsok által önálló államnak kikiáltott köztársaságokban, mint a donyecki és a luhanszki. Az ott élők közül több százezren kértek és kaptak orosz állampolgárságot 2019 óta.

(Borítókép: MAX VETROV / AFP)

Rovatok