Index Vakbarát Hírportál

Magyar kamionosok is részt vesznek a kanadai blokádban

2022. február 20., vasárnap 10:09

A kötelező oltás miatt indultak tiltakozó akciók, az utóbbi napokban elszabadultak az indulatok.

Több magyar kamionos is csatlakozott ahhoz a blokádhoz, amelyet még januárban indítottak el Kanadában a kamionsofőrök.

A Kanada és az Egyesült Államok között ingázók számára január 15-én tették kötelezővé az oltást, később viszont már amiatt tiltakoztak, hogy a Justin Trudeau vezette kormány törölje el az összes járványügyi intézkedést.

Az első kamionok még január 29-én érkeztek meg Ottawába. Négyszáz-ötszáz kamion táborozott le a városközpontban, megbénítva a közlekedést. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt még hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását.

Ottawában nemrég komolyan eldurvultak a tüntetések. A hatóságok közlése szerint ugyanis több résztvevő rátámadt a rendőrökre, akik emiatt paprikasprét és villanógránátot is bevetettek a koronavírus-korlátozások és a kormánnyal szemben tiltakozó tömeg ellen.

Vajcs József kamionos még 1999-ben költözött ki családjával Kanadába. Naponta ezer kilométert is vezet, január vége óta azonban ő is ott van azok között, akik letáboroztak az ottawai parlament előtt. A sofőr elmondta: nem oltásellenes, korábban két alkalommal is beoltatta magát, de a többiekhez hasonlóan ő sem látja a fényt az alagút végén.

Egy másik sofőr, István arról beszélt, hogy 2012 óta dolgozik Kanadában kamionsofőrként, január 15. óta viszont nincs munkája. A férfi ezután megpróbálkozott a belföldi fuvarozással is, amihez nem kell oltás, de mivel nem keresett annyit, inkább csatlakozott a tüntetéshez.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök korábban „elfogadhatatlan nézeteket valló marginális kisebbség” tagjainak nevezte a fővárost ostrom alá vett tüntetőket. A kormányfő a háborús emlékműnél bulizó tüntetőkről készült videókra, illetve fotókra hivatkozott, amelyek olyan demonstrálókról készültek, akik a képek tanúsága szerint konföderációs és horogkeresztes zászlót lobogtattak.

Azt viszont, miszerint szélsőséges nézeteket vallanának a kamionosok, a magyar résztvevők is cáfolják. Heti Napló oldalára feltöltött videóban 19:03-tól tekinthető meg az erről szóló összefoglaló.

(Borítókép: ANDREJ IVANOV / AFP)

Rovatok