Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió további két csoportot és két személyt vett fel szankciós jegyzékébe

2022. február 21., hétfő 21:35

Az Európai Unió Külügyi Tanácsa hétfőn úgy döntött, hogy újabb két csoportot és még két személyt vesz fel a terrorizmusellenes küzdelmet segítő jegyzékébe.

Ezek a csoportok kapcsolatban állnak olyan terrorszervezetekkel, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (ISIS). Ezenfelül további két személyt is szankciókkal sújtanak, amiért kapcsolatban állnak ezekkel a szervezetekkel.

A jegyzékbe felvett szervezetek és személyek az uniós tanács szerint részt vettek az Afganisztánban és vele szomszédos országokban elkövetett terrortámadásokban és azok tervezésében. A két magánszemély egy pakisztáni és egy afgán állampolgár. A két szervezet főleg India területén tevékenykedik, szerepet játszanak az Iszlám Állam és az al-Kaida eszméinek terjesztésében és a terrorcselekményekre való népösztönzésben.

A fentebb említett személyek és szervezetek minden jellegű pénzeszközeit befagyasztották. Az Európai Unió tagállamainak területéről és hatásköréből nem bocsátható rendelkezésükre pénzügyi vagy gazdasági forrás sem közvetlenül, sem közvetetten, továbbá minden, a szankciókban érintett személynek tilos az uniós országokba való utazás.

Az uniós szankciórendszer független az ENSZ-től, mégis kiegészíti az Egyesült Nemzetek szankciós rendszerét.

Rovatok