Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán cáfolja, hogy Magyarország akadályozná az Oroszország elleni EU-szankciókat

2022. február 22., kedd 16:48 | aznap frissítve

Az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Királyság nagykövetei kedd reggeli tanácskozásukon indítványozták a szankciókat, de Orbán Viktor kormánya diplomáciai források szerint egyelőre megtagadta az intézkedés támogatását. A magyar kormány államtitkár ugyanakkor emlékeztetett: Orbán Viktor már korábban kijelentette, hogy Magyarország részese a közös EU-s álláspontnak.

A Nyugat azzal küzdött, hogy fenntartsa egységét az orosz csapatoknak Ukrajnában való tartózkodása miatt hozott válaszokban, miközben az Egyesült Királyság és az Európai Unió felkészült rá, hogy nyilvánosságra hozza a Kreml elleni szankciók körét és mértékét – írja a brit Guardian. Ezután megjegyezték, hogy Magyarország, amelynek jobboldali vezetője, Orbán Viktor szívélyes kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, egyelőre elutasítja azt az indítványt, hogy szankciókat vessenek ki számos orosz személyre és vállalatra, köztük az orosz parlament 351 tagjára, miután az ország elismerte önálló államként az ukrán szakadár köztársaságokat.

Az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Királyság nagykövetei kedd reggeli tanácskozásukon indítványozták a szankciókat, de Orbán Viktor kormánya diplomáciai források szerint egyelőre megtagadta az intézkedés támogatását. A magyar nagykövet időt kért, hogy konzultáljon Budapesttel. Az összes többi tagállam már támogatta a szankciókat, de egyhangú döntés kell.

Kiemelték a dialógus fontosságát, és ismét tárgyalni akartak Budapesttel. Ennek lehetőségét valószínűnek tartották, de Orbán most valóban kimutatta a foga fehérjét. Ez mutatja, hogy Orbán ki felé mutat lojalitást: Moszkva vagy európai szövetségesei felé, és felel arra a kérdésre, hogy mennyire kell még tartania a vétóitól a többi vezetőnek

– mondta el a lapnak egy diplomata.

Kovács Zoltán cáfol

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár keddi Twitter-bejegyzésében álhírnek, fake news-nak nevezte Patrick Wintour, a brit The Guardian baloldali napilap diplomáciai rovatszerkesztőjének és más hírportáloknak azon értesülését, hogy Magyarország megvétózná az Ukrajnával kapcsolatos közös EU-s állásfoglalást – számolt be az MTI.

A magyar kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy Magyarország részese a közös EU-s álláspontnak, és jelenleg is folyamatos a magas szintű, intenzív párbeszéd Budapest és Brüsszel között.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén Twitter-üzenetben jelezte kedden, hogy folyamatos telefonbeszélgetéseket folytat partnereivel. Ennek keretében tájékoztatta Orbán Viktort is az ukrajnai biztonsági helyzetről. Az ukrán elnök szerint a két politikus egyetértett abban, hogy közös erőfeszítéseket kell tenni a helyzet békés rendezése érdekében.

Orbán Viktor az ukrán államfőnek azt mondta, támogatja a közös európai választ

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz–ukrán konfliktusról.

Orbán Viktor tájékoztatta Zelenszkij elnököt arról, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket. Ennek keretében a kormány folyamatosan egyeztet nyugati szövetségeseivel – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a tárgyalás során biztosította Volodimir Zelenszkijt arról, hogy Magyarország, ahogy eddig, ezután is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

(Borítókép:  Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok