Index Vakbarát Hírportál

Most már semmi sem állja útját Putyin inváziójának, bármikor támadhat

2022. február 22., kedd 18:12

Kedden délután egyhangúlag szavazta meg az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin arra vonatkozó kérelmét, hogy az orosz erők külföldi műveleteket hajthassanak végre.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (LDNR) függetlenségét, utasítást adott az orosz fegyveres erőknek a béke fenntartására. Mindazonáltal a formális lépéseknek meg kell lenniük, és az elnök még nem bírt azzal a jogkörrel, hogy bevethesse az orosz hadsereget az Oroszországi Föderáció határain kívül. Ez az akadály, amely az Ukrajna elleni kiterjedt támadás előjele lehet, most elhárult. 

Egyhangúlag szavazta meg az orosz parlament felsőháza Putyin arra vonatkozó kérelmét, hogy az orosz erők külföldi műveleteket hajthassanak végre. Ez persze formalitásnak tekinthető, ugyanis a kelet-ukrajnai területekkel kapcsolatos döntések semmilyen ellenállásba nem ütköztek eddig sem az orosz szövetségi törvényhozásban. 

A most elfogadott kérelem, majd az orosz államfőnek az azt követő sajtótájékoztatója azonban baljós képet vetít előre.

A minszki megállapodások már nem léteznek

– jelentette ki sajtótájékoztatóján, ahol – nukleáris arzenált emlegetve – arról is beszélt, hogy Ukrajna állig fel van fegyverkezve, így fenyegetést jelent Oroszországra. Ugyebár a megállapodások végrehajtása jelentette volna a diplomáciai rendezést, amely viszont politikai öngyilkosságot jelentett volna a kijevi kormánynak. 

A legközelebbi NATO-országig meg sem állhatnak

Milyen messzire mennek? Az LDNR határáig, vagy az ukrán ellenőrzésű megye határáig? – hangzott el az újságírói kérdés a sajtótájékoztatón.

Erre Putyin nem adott egyenes választ, mint fogalmazott, nincs konkrét tevékenység meghatározva, a helyzettől függ. Hozzátette:

Mindazonáltal Oroszország támogatja a szakadár népköztársaságok területi igényét Ukrajnában.

De ez mit is jelent?

A megoldás Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábbi nyilatkozata, amely lesöpörte az eddigi békefenntartásról és a jelenlegi határvédelemről szóló szövegeket az asztalról, jóllehet, hasonlóan homályosan fogalmazott. Peszkovot arról kérdezték még a délelőtti órákban, hogy az LDNR mely határainak védelmét hivatottak szolgálni az orosz fegyveres erők a ma – szintén a formalitás kedvéért – az orosz parlamentben megszavazott, Putyin által tegnap aláírt Barátság és Kölcsönös Segítségnyújtás Egyezménye keretében.

Az elnöki szóvivő fél Ukrajna lerohanását sejtetően azt mondta, hogy azokat a határokat, amelyeket az LDNR önhatalmú kikiáltásakor a szakadár Donyeck és Luhanszk magának meghatározott.

Csakhogy az az Orosz Birodalom ukrajnai területeit jelölték, Új-Oroszországot (Novorossziját), amely Ukrajna területének a fele, keletről a déli partvonalon át Romániáig terjed.

Minden hatalom Putyin kezében van

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács teljhatalommal ruházta fel az elnököt a fegyveres erők műveleteinek tekintetében. A dokumentum három pontból áll:

  1. A Szövetségi Tanács hozzájárulását adja ahhoz, hogy a nemzetközi jognak megfelelően az orosz fegyveres erőket bevessék az Oroszország Föderáció határain kívül.
  2. A fegyveres erők számáról, feladatköréről, állomáshelyéről és tartózkodásuk időtartamáról az Oroszországi Föderáció elnöke dönt. 
  3. A dokumentum elfogadása után azonnal hatályba lép. 

Magában a formalitásban semmi különös nincs, viszont emlékezetes, hogy

ugyanilyen jóváhagyást adott a tanács Putyinnak, amikor az oroszok bevonultak Szíriába. 

A fejlemények nyomán a nyugati országok már tényként kezelik, hogy hamarosan kezdetét veheti Ukrajna orosz lerohanása. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. február 22-én. Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP)

Rovatok