Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

2022. február 24., csütörtök 06:04

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban megkezdte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését New Yorkban az orosz–ukrán konfliktussal összefüggésben.

Megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb rendkívüli ülése New Yorkban, amely három napon belül már a második rendkívüli ülés – számolt be a BBC. A tanács ülését azután kezdték meg, hogy a Kreml azt állította: a kelet-ukrajnai szakadár régiók katonai segítséget kértek Oroszországtól, „agresszióval” vádolva Ukrajnát.

Az Index is beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a különleges katonai művelet végrehajtását. Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta: Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

A Biztonsági Tanács közgyűlésén a diplomaták egy olyan határozat elfogadására törekednek, amely elítéli Oroszországot az Ukrajnával kapcsolatos közelmúltbeli lépéseiért.

A BBC tudósítása szerint azonban ez valószínűleg meghiúsul, ugyanis  Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja és vétójoggal rendelkezik. Ennek ellenére az országok nagy többsége elítélte Oroszország lépéseit a közgyűlés szerdai ülésén.

Az ülésen Antonio Guterres, a szervezet főtitkára azt kérte Vlagyimir Putyintól, hogy adjon esélyt a békének és állítsa meg a Kelet-Ukrajna felé tartó orosz csapatokat.

Ma este tiszta szívemből csak egy dolgot mondhatok: Putyin elnök, állítsa meg Ukrajnát megtámadó csapatait, és adjon esélyt a békének. Túl sok ember halt már meg

– írta közösségi oldalán Guterres.

(Borítókép: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára sajtóértekezletet tart a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 18-án. Fotó: Justin Lane / MTI / EPA)

Rovatok