Index Vakbarát Hírportál

Polgári célpontokat támadnak az oroszok Kijevben

2022. február 25., péntek 09:52

Helyi beszámolók szerint az orosz hadsereg már elérte az ukrán főváros északi részét, Minszkij kerületben harcok dúlnak. Az oroszok az ukrán járműveket igyekeznek felrobbantani, a helyiek próbálják visszaverni a támadást.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes közösségi oldalán arról írt, hogy az orosz hadsereg elfoglalta az Ukrán Fegyveres Erők két járművét, és ukrán egyenruhába öltözve mentek be Kijev központjába a fővárostól külvárosa, Obolony felől. Őket orosz katonai teherautók követik.

Az ukrán hadsereg vezérkarának forrásai szerint orosz tankok az északi csernobili tilalmi zónából is megindultak a főváros felé.

A CNN tudósítócsapata két nagy robbanásról számolt be Kijev központjában, és egy harmadikról távolabbról.

A várost ballisztikus rakétákkal támadják

– írta Anton Gerasenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a sajtó képviselőinek írt szöveges üzenetében.

Polgári célpontokat is támadnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette a rakétatámadások tényét. Közölte, hogy a támadásnak mind katonai, mind polgári célpontjai voltak. Oroszország korábban azt állította, hogy nem kívánnak civileket támadni, de Kijevből azt jelentették, hogy egy lakóházat is rakétatámadás ért. Ezt már videófelvétel is bizonyítja – számolt be a BBC.

A város polgármestere korábban arról beszélt, hogy legalább három ember megsérült a rakétatámadásokban.

Megerősített hírek szerint az ukrán légvédelmi rendszernek legalább egy orosz rakétát sikerült semlegesítenie. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint egy orosz repülőgépet is lelőttek, a roncs lezuhanása miatt kigyulladt egy 9 emeletes lakóépület. A hírek szerint a negyedik emelettől a kilencedik emeletig lángol az épület.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a helyzetet a náci Németország támadásához hasonlította a második világháború alatt. Közölte:

Ukrajna azt a gonoszt is legyőzte, és ezt is le fogja. Állítsátok meg Putyint! Szigeteljétek el Oroszországot! Mindenhonnan rúgjátok ki az oroszokat!

A határőröket is rakétákkal támadják

Az ukrán határőröket orosz rakétákkal támadják Zaporizzsja régióban. Tájékoztatásuk szerint veszteségeik és sérültjeik is vannak – közölte a brit közszolgálati csatorna.

(Borítókép: Férfi halad el egy rakétatámadás során megrongálódott lakóház előtt Kijevben 2022. február 25-én. Fotó: Emilio Morenatti / AP / MTI)

Rovatok