Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a harcok, lakóépületek lángolnak Kijevben

2022. február 25., péntek 08:07

Csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai műveletet rendelt el a Donyec-medencében. Az orosz hadsereg átfogó támadást indított, számos ország válaszul büntetőintézkedéseket léptetett életbe.

A legfontosabb tudnivalók a kialakult helyzetről:

Péntek hajnalban sem hallgattak el a fegyverek Ukrajnában. Hanna Maljár védelmiminiszter-helyettes közösségi oldalán megosztott bejegyzése szerint Peremoha és Hluhiv területén védelmi harcok folynak. A helyettes miniszter tájékoztatása szerint megállították az orosz 58. dandár ellenséges hadoszlopát.

Figyelmeztetik a lakosságot

Az ukrán parlament hivatalos Telegram-csatornáján arra kérte a lakosságot, hogy amennyiben tehetik, ne hagyják égve a lámpákat az otthonaikban és húzzák el a függönyöket. Az utcai világítást is lekapcsolták a legtöbb településen. Így a lakóépületek a sötétben „láthatatlanok” lesznek – olvasható a tájékoztatásban.

A híradások szerint Harkivban 23 civil vesztette életét, köztük gyerekek is. Több száz sebesültet a járási és regionális kórházakba szállítottak. A harkivi regionális államigazgatás vezetője azt nyilatkozta, hogy a régióban kijárási tilalom van érvényben, az emberek csak akkor hagyják el az otthonaikat, ha szólnak a szirénák, és menjenek a menedékhelyekre.

Támadják Kijevet

Február 25-én hajnali három óra körül ismét robbanások hallatszottak Kijev külvárosában, Gosztomel közelében. Az ott található katonai repülőteret az orosz fegyveres erők nem tudták elfoglalni csütörtökön.

A Szumi Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője, Dmitro Zsivickij közölte: a régió települései ostrom alatt állnak.

Ukrán források szerint csütörtökön megsemmisült az Ukrajnát megszálló orosz megszálló erők 7 repülőgépe és 7 helikoptere, több mint 30 harckocsija és több mint 130 páncélozott járműve.

A jelentések szerint pénteken reggel 4 óra 22 perc körül több robbanás is hallatszott Kijev különböző kerületeiben. Különösen a főváros Pecserszk és Holoszijivszk területein, valamint Poznyakiban hallatszottak robbanások. Körülbelül 6 robbanás történt Kijevben a Trojescsina kerületben.

Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő szerint Kijevet a megszállók által kilőtt rakéták lövik. Szerinte az ukrán katonaság Kijev közelében lelőtt egy ellenséges gépet.

A hírek szerint a fővárosban egy orosz repülőgép lezuhanása után kigyulladt egy 9 emeletes lakóépület. A hírek szerint a negyedik emelettől a kilencedik emeletig lángol az épület. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere az esettel kapcsolatban közölte, hogy hárman is megsérültek, egyikük állapota válságos.

A mentők kórházba viszik az embereket. Minden mentőszolgálat a helyszínen dolgozik. Ég a ház, pusztulás fenyeget

– idézte a polgármestert az Unian.

Rakétákkal támadnak

Az ukrán média szerint reggel 4 óra 25 perckor az ellenség rakétacsapást mért a Zaporizzsja régióra. Az Ukrán Állami Határőrség sajtószolgálata közölte: a támadás következtében több katona életét vesztette, sokakat kórházba szállítottak.

Rivne régióban arra kérték a helyi lakosokat és az összes ukránt, hogy azonosítsák és semmisítsék meg a rakéták irányítását célzó jeladókat.

Az ukrán média szerint Kijev felé előrenyomuló orosz csapatok Ivankiv városánál megállították a fegyveres erőket. Az éjszaka folyamán a hivatalos adatok szerint hét katona került kórházba.

Kijevben reggel ötkor egy kétszintes magánházban tűz ütött ki, ahová egy repülőgép töredékei zuhantak be. Áldozatokkal kapcsolatos információk jelenleg nincsenek.

A helyi média szerint a nyugat-ukrajnai Rivnében két robbanás is történt a repülőtér közelében. A rivnei polgármester közlése szerint komoly kár nem történt. Alekszej Aresztovics, az elnöki hivatal tanácsadója és katonai megfigyelő jelentése szerint több mint kéttucatnyi orosz katona esett fogságba.

Az Index folyamatosan nyomon követi a fejleményeket, itt találja percről percre frissülő hírösszeállításunkat a legfontosabb történésekről.

(Borítókép: Megrongálódott lakóépületek Kijevben 2022. február 25-én. Fotó: UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE / AFP)

Rovatok