Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor is részt vesz a NATO-tagállamok vezetőinek rendkívüli tanácskozásán

2022. február 25., péntek 13:45

Az Index értesülései szerint a kormányfő is részt vesz azon a találkozón, amely az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján ül össze az Ukrajnát érő orosz támadás miatt.

Az Index értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is részt vesz a NATO-tagállamok vezetőinek pénteki, rendkívüli tanácskozásán, amelyet videókonferencia keretében tartanak meg.

A miniszterelnök csütörtök este az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján – ahol az uniós vezetők újabb, Oroszországgal szembeni szankciók életbe léptetéséről állapodtak meg – megerősítette: nem szabad engedni, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba.

A NATO-találkozóra az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján kerül sor az Ukrajnát érő orosz támadás miatt.

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban arról beszélt: megtört az európai kontinens békéje, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapokkal ezelőtt is sokan felhívták a figyelmet.

Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet

– fogalmazott a főtitkár, aki hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, és még több haderőt küld a térségbe.

Az orosz–ukrán konfliktusról szóló folyamatos közvetítésünket ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Orbán Viktor távozik az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója után a brüsszeli Európai Tanács épületéből 2022. február 25-én. Fotó: John Thys / Pool / AFP)

Rovatok