Index Vakbarát Hírportál

Megmentették Paks 2-t a finnek és a németek?

2022. február 25., péntek 11:40

Ahogy korábban már beszámoltunk, az Európai Unió állam- és kormányfői hajnalban megállapodtak arról, hogy milyen szankciókat léptetnek életbe Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt. Az Index értesülései szerint az energiaszektort semmilyen formában nem érintik a szankciók, folytatódhat a Paks 2-beruházás.

Az uniós vezetők azután ültek össze, hogy Oroszország csütörtökön támadást indított Ukrajna ellen.

Az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy az uniós szankciók Oroszország pénzügyi szektorára, közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.

Komoly vita az unió vezetői közt

Az Index értesülései szerint az Európai Unió vezetői komoly vitát folytattak arról, hogy az energetikai szektort milyen szankciókkal sújtsák. Úgy tudjuk, elsősorban a finn és a német delegáció érvei döntöttek amellett, hogy az energiaszektort vegyék ki a listáról, így a végső megállapodásba a finn és német javaslat került, amely Magyarország számára és így a paksi beruházás szempontjából is kedvezőbb.

Ezt erősíti meg az a videó is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó hajnali zárása után posztolt Facebook-oldalán. Ebben a kormányfő azt mondta:

a szankciók nem érintik az energia területét, ezért magyarország és az unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosítva van.

Korábban több találgatás is napvilágot látott arról, hogy az Oroszország elleni szankciók hosszú sorába felkerülhetett az orosz nukleáris ipar elleni fellépés is. Az Európai Unió részéről ugyanis logikusnak tűnt, hogy az unió területén megtiltsa minden orosz nukleáris technológia behozatalát és alkalmazását. Információink szerint ez a közeljövőben nem várható.

Miért Finnország ellenezte a szankciókat?

A skandináv országban már folyamatban van Hanhikivi–1 beruházás, amelyet műszaki és technológiai oldalról a Paks 2 mintaprojektjének tartanak. Ugyanazt a reaktortípust tervezték bele, és ugyanúgy a Roszatom szakértelme áll a háttérben.

(Borítókép: A Paksi Atomerőmû 2019. június 25-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok