Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy nem is a magyar kormány gátolta az oroszok kizárását a SWIFT-ből

2022. február 26., szombat 17:39 | aznap frissítve

Manfred Weber lényegében cáfolta a Magyarországot ért vádakat a Twitteren, ugyanakkor szerinte ez a helyzet nem fest jó képet Németországról.

Az a tény, hogy a német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával, nagyon elgondolkodtató. Ez nem fest jó képet az országunkról egy olyan időszakban, amikor az európai értékeinkért folytatott küzdelemről van szó

– közölte Twitter-oldalán Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. 

Weber ezzel egyben elismerte, hogy Németország döntésén múlik a szankció, s így cáfolta is azokat a  korábbi információkat, amelyek szerint Magyarország akadályozza az unió döntését Oroszország és Vlagyimir Putyin egységes banki rendszerből történő kizárásáról. 

Szíjjártó Péter külügyminiszter több alkalommal megerősítette, hogy nem Budapest emelt vétót a döntés ellen,  vagyis nem az Orbán-kormány miatt nem sikerült egységes álláspontra jutni az uniós tagállamoknak ebben a kérdésben. A külügyminiszter a Facebook-bejegyzésében hazugságnak nevezte az ügyben Magyarországot ért vádakat. 

Olaszország szombaton jelezte, hogy támogatja az Oroszország SWIFT-ből való kizárására irányuló intézkedések meghozatalát, miután Mario Draghi miniszterelnök azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy „Olaszország teljes mértékben támogatja az Európai Unió Oroszország elleni szankciós vonalát, beleértve a SWIFT-et is, és továbbra is ezt fogja tenni”.

Az Európai Unió egyik legerősebb szankciójával kapcsolatban a nemzetközi sajtó is azt írta, hogy Magyarország akadályozza ennek bevezetését. Erről részletesebben itt írtunk. 

Szakértők szerint Joe Biden amerikai elnök is komolyan mérlegeli, hogy kitiltsa-e Oroszországot a SWIFT-rendszerből, de még nem hozott végleges döntést – írja a CNN. A hírtelevízió információi szerint az intézkedés megindítása az Európai Unió döntésétől függhet.

Egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint további szankciók várhatók, ha Kijev, az ostromlott ukrán főváros elesik. Az azonban nem világos, hogy ez magában foglalja-e a SWIFT blokkolását, vagy Oroszország eltávolítása a banki rendszerből korábban megtörténik.

(Borítókép: Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tüntetnek Vilniusban 2022. február 26-án. Fotó: MTI / AP)

Rovatok