Index Vakbarát Hírportál

Bevetik a SWIFT fegyverét Moszkva ellen, de nem akarnak letarolni minden bankot

2022. február 26., szombat 23:48 | aznap frissítve

Már Németország is beállt azok közé az országok közé, akik támogatják, hogy kizárják Oroszországot a SWIFT-ből, vagyis a globális bankközi fizetési rendszerből, tudósít a Reuters. A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban.

Mint ismert, az Európai Unió fontolgatta, hogy levágja Moszkvát a SWIFT-rendszerről, de végül ez nem került be az elfogadott szankciós csomagba. Mivel a szervezetre a belga és az uniós törvények vonatkoznak, így az Európai Unió kényszerítheti őket arra, hogy korlátozásokkal éljenek.

Német lépés, messze még a vége

A Reuters és a Spiegel szerint az oroszok leválasztásának támogatása csak egy dolog, Annalena Baerbock német külügyér és Robert Habeck gazdasági miniszter közös közleményében hangsúlyozták, most azon dolgoznak, hogy az eljárás – mint fogalmaznak – csak a megfelelő embereket érje Oroszországban. Magyarul nem egységesen szankcionálnák az orosz pénzintézeteket. 

Németországnak egyébként sem mindegy, hogy milyen a viszonya az oroszokkal, hiszen az Európai Unión belül a legnagyobb kereskedelmi forgalmat ők bonyolítják le Vlagyimir Putyinékkal. Pont ezért várhattak ki – több politikus nyílt kritikája ellenére is – viszonylag sokáig, és 

múlott már csak az ő döntésükön a szankció –  és nem Magyarországén, ahogy a korábbi vádak szóltak.

Szíjjártó Péter külügyminiszter korábban több alkalommal megerősítette, hogy nem hazánk emelt vétót a döntés ellen,  vagyis nem Magyarország miatt nem sikerült egységes álláspontra jutni az uniós tagállamoknak ebben a kérdésben. A külügyminiszter a Facebook-bejegyzésében hazugságnak nevezte az ügy kapcsán Magyarországot ért vádakat. 

Olaszország szombaton jelezte, hogy támogatja az Oroszország SWIFT-ből való kizárására irányuló intézkedések meghozatalát, miután Mario Draghi miniszterelnök azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy „Olaszország teljes mértékben támogatja az Európai Unió Oroszország elleni szankciós vonalát, beleértve a SWIFT-et is, és továbbra is ezt fogja tenni”.

Az Európai Unió egyik legerősebb szankciójával kapcsolatban a nemzetközi sajtó is azt írta, hogy Magyarország akadályozza ennek bevezetését. Erről részletesebben itt írtunk. 

Szakértők szerint Joe Biden amerikai elnök is komolyan mérlegeli, hogy kitiltsa-e Oroszországot a SWIFT-rendszerből, de még nem hozott végleges döntést – írja a CNN. A hírtelevízió információi szerint az intézkedés megindítása az Európai Unió döntésétől függhet.

Egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint további szankciók várhatók, ha Kijev, az ostromlott ukrán főváros elesik. Az azonban nem világos, hogy ez magában foglalja-e a SWIFT blokkolását, vagy Oroszország eltávolítása a banki rendszerből korábban megtörténik.

Egyes vélemények szerint a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből történő kizárás a Nyugat legerősebb fegyvere, amelyet az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések között felhasználhat.

Ez azonban kétélű fegyver: alkalmazásának gazdasági következményei nemcsak Moszkvát érintenék súlyosan, hanem Nyugat-Európát is. Ráadásul felgyorsulna Oroszország és Kína leválása az amerikai dollárról.

Rovatok