Index Vakbarát Hírportál

Az orosz csapatok Európa legnagyobb atomerőművéhez tartanak

2022. február 26., szombat 21:12

A Reuters külpolitikai és haditudósítója, Phil Stewart Twitter-oldalán közzétett rendkívüli bejegyzésben jelent meg szombaton este, hogy az orosz csapatok megközelítették a zaporizzsjai atomerőművet. Ez a legnagyobb teljesítményű és egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Mint megírtuk, az orosz csapatok február 24-én bevonultak, majd heves harcok után elfoglalták a csernobili atomerőművet. Másnap délelőtt megnövekedett gamma-háttérsugárzásról számoltak be az ukrán hatóságok; az ukrán parlament a Twitter-oldalán közölte, hogy az orosz alakulatok kezére került objektumban megugrott sugárszint oka ismeretlen. Az érintett területen folyó harcok miatt eddig még nem sikerült tisztázni az okokat. 

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára blogjában azt írta, az ukrán nukleáris bizottság péntek reggeli közleménye szerint a megnövekedett sugárzási szint valószínűleg azzal függött össze, hogy a lezárt zónába behatolt harci járművek felkeverték a port a telephelyen.

A csernobili atomerőmű környékének egyik legjobb ismerője, a Zónába évek óta turistautakat szervező Natalja Tyerescsenko a közösségi oldalán pontokba szedve foglalta össze, mit gondol a helyzetről, rámutatva azokra az álhírekre, amelyeket szerinte az orosz propaganda terjeszt. A 22 éves ukrán idegenvezető, akivel korábban az Index interjút készített, következetesen ideiglenesnek nevezi az orosz csapatok csernobili tartózkodását:

Kérdés, a szavai mennyire tudják megnyugtatni a harctérré vált ukrán atomerőművek miatt aggódókat, ugyanis nem a csernobili az egyetlen, amelynél veszélyes helyzet alakulhat ki.

Európa legnagyobb atomerőművéhez tartanak

Phil Stewart a Reuterstől szombaton azt közölte, hogy orosz csapatok közelednek a zaporizzsjai atomerőműhöz, amely hat reaktorblokkjával Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve. 

Stewart a Blikk által észrevett Twitter-bejegyzésében az üzemeltető cég, az Enerho Atom cikkét is megosztotta, amelyben további tudnivalók vannak az említett objektumról. Mint írják, a zaporizzsjai erőmű Ukrajna sztyeppei övezetében, a Kahovka-víztározó partján található. Felépítéséről 1977-ben döntöttek; 1980-ban megkezdődött az erőművi blokkok lépcsőzetes építése. Az 1984 és 1987 közötti időszakban négy erőművet helyeztek üzembe, az 5-ös blokkot 1989-ben, a 6-ost 1995-ben indították el. 

A zaporizzsjai atomerőmű a legmodernebb csúcstechnológiás vállalkozás, nagy teljesítményű áramszolgáltató Ukrajnában. Az erőmű Ukrajnában az átlagos éves villamosenergia-termelés egyötödét és az ukrán atomerőművek által termelt villamos energia közel 47 százalékát teszi ki – írják, hozzátéve, ez volt az első nukleáris létesítmény, amely átment az ukrán nemzeti nukleáris jogszabályok által megkövetelt összes tervezési felülvizsgálati és jóváhagyási szakaszon.

A Wikipédián olvasható, hogy hat darab, egyenként 1000 megawatt beépített teljesítményű reaktorblokkjával Ukrajna és egyúttal Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve; csaknem 900 kilométerre van Csernobiltól, és 1400 kilométerre Záhonytól. 

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük, az    Index szombati tudósítását  ide kattintva olvashatja el; vasárnapi összefoglalónkat pedig itt találja.

(Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű / Shutterstock)

Rovatok