Index Vakbarát Hírportál

Áradások pusztítanak Ausztráliában

2022. február 28., hétfő 14:34

A természeti csapás nyolc ember életét követelte eddig. A heves esőzések nem csitulnak, az extrém időjárás még napokig folytatódhat.

Kocsik lebegnek a vízen, hánykódnak kormányozhatatlanul több ausztrál folyón. Kimerült, elgyötört emberek próbálnak csónakba, ladikba kászálódni.

Intenzív esőzések és rekordvízállást előidéző árvizek pusztítják Ausztrália keleti részét Queensland és Új-Dél-Wales államban. Több folyó is kilépett a medréből.

A természeti csapás már nyolc ember életét követelte. Az utak használhatatlanok, Az iskolák bezártak.

A vízállás egyes helyeken a 14 métert is meghaladta, jelentette a BBC. Idegőrlő látni a videókon, amint a menekülők mindent hátrahagyva próbálnak stabil, biztonságos pontot találni.

A média csodával határos menekülésről is beszámolt, amikor valaki azt is túlélte, amikor összeroppant alatta a háza, és a száguldó folyóba zuhant. A károk jelenleg még felbecsülhetetlenek. 

Rossz hír az ott élőknek, hogy az extrém időjárás, a heves esőzés, amely a súlyos természeti csapást okozta, folytatódhat Ausztráliában.

Az utóbbi években megszaporodó ausztráliai esőzések és árvizek intenzitását a klímaváltozás fokozta a kutatók szerint. Tizenegy éve, amikor tizenhat halálos áldozatot követeltek a természeti katasztrófák, példátlanul magas vízhőmérsékletet mértek Ausztrália partjainál.

Ez a meleg víz nedvességet biztosít a légkörnek a queenslandi és észak-ausztráliai monszun számára

magyarázta 2011-ben Matthew England, a sydney-i Új-dél-walesi Egyetem klímaváltozási kutatóközpontjának munkatársa a Reuternek.

Abban az évben a kutatók különösen erős La Niña-jelenséget tapasztaltak. A La Niña a tengervíz hőmérsékletének esésével jár a Csendes-óceán keleti és középső térségében, ami rendszerint csapadéknövekedéshez vezet Ausztráliában, Indonéziában és Délkelet-Ázsia más részein.

(Borítókép: Elöntött út Lismore-ban 2022. február 28-án. Fotó: Stringer / Reuters)

Rovatok