Index Vakbarát Hírportál

Tűz ütött ki a gyulafehérvári Batthyáneumban, először rossz helyre hívták a tűzoltóságot

2022. február 28., hétfő 16:55

A Romániában elhelyezkedő gyulafehérvári római katolikus papnevelő intézetben tűz ütött ki.

A Fehér megyei tűzoltóság szóvivője, Radu Botezan az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott az aktuális helyzetről, miszerint a lángok a papnevelő intézet hőközpontjában csaptak fel, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy átterjedjenek a szomszédos Batthyáneum könyvtár épületére.

A szóvivő kitért arra, hogy a tűzoltóságot először a Batthyáneum könyvtárhoz riasztották, mert a bejelentést tevők azt hitték, hogy a könyvtár melléképülete gyúlt ki. A könyvtárnak az egykori trinitárius templom ad otthont, a papnevelde viszont a templom melletti egykori rendházban működik.

A tüzet aztán szerencsésen sikerült lokalizálni.


A gyulafehérvári Batthyáneum egyébként azért is fontos, mert a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól. A visszaszolgáltatást azonban több mint két évtizedes pereskedés után a román legfelsőbb bíróság tavaly jogerősen elutasította.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust – amelyet borjúbőrből készült pergamenre írtak, arany tintával – 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították, foglalta össze az MTI.

Rovatok