Index Vakbarát Hírportál

Csütörtökön folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között

2022. március 2., szerda 18:10 | aznap frissítve

Sajtóértesülések szerint ismét Belaruszban találkoznak.

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. Peszkov nem nevezte meg, hol lesz a tárgyalások második fordulója.

Az orosz sajtó értesülései szerint a tárgyalások helyszíne Belaruszban, a Breszt közelében található Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a belarusz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió megszűnéséről szóló szerződést.

Csütörtökön lesznek a tárgyalások

Később az RT orosz közszolgálati csatorna közölte, hogy a tárgyalásokat egy nappal elhalasztották, csütörtökön érkezik az ukrán delegáció a megbeszélt helyszínre. Az RT tudósítója a lengyel–belarusz határ közeléből jelentkezett be, ahol a két fél tárgyalni fog.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, hogy nem lehet kizárni az Oroszország és a NATO közötti incidensek lehetőségét, amelyek a feszültség eszkalációjához vezethetnek. Mint mondta, Moszkva „rendkívüli nyugtalanítónak” tartja az Ukrajnába irányuló európai fegyverszállításokat. Ugyanakkor a józanság jeleként értékelte azokat a NATO részéről elhangzott nyilatkozatokat, amelyek szerint a szövetség nem tervezi vagy szándékai között nem szerepel az eszkaláció.

Az orosz–ukrán béketárgyalások hétfőn kezdődtek el, akkor a felek Belarusz határánál ültek asztalhoz. Kijev célja nem más, mint a fegyverszünet elérése, erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt.

Ukrajnát többek között David Arahamia parlamenti képviselő, Olekszij Reznikov védelmi miniszter, Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes, valamint Mihajlo Podoliak elnöki tanácsadó képviselte.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket itt találja.

(Borítókép: Ukrajna és Oroszország béketárgyalása Belaruszban 2022. február 28. Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Handout / File Photo / Reuters)

Rovatok