Index Vakbarát Hírportál

Nem akar embert ölni a világbajnok ukrán bokszoló, de ha kell, megteszi

2022. március 2., szerda 08:31

Olekszandr Uszik rögtön hazatért Londonból Kijevbe, amint értesült a fejleményekről, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A nehézsúlyú világbajnok ökölvívó a CNN-nek beszélt arról, hogy nem szeretne embert ölni, de ha kell, megteszi, hogy megvédje magát és a szeretteit, és kötelessége harcolni a hazájáért.

Olekszandr Uszik, a WBA, a WBO, az IBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoka már korábban jelentkezett az ukrán seregbe, és az ökölvívó készen áll arra, hogy fegyvert fogjon, és megvédje hazáját.

Kötelességem harcolni, megvédeni az otthonomat, a családomat

– mondta a 35 éves sportoló a CNN-nek egy kijevi pincéből, hozzátéve, hogy nem akar megölni senkit, de megteszi, amit kell, hogy megvédje magát és a szeretteit.

A lelkem az Úrhoz tartozik, testem és becsületem pedig a hazámé és a családomé. Egyáltalán nincs bennem félelem

– mondta Olekszandr Uszik, aki Londonból egyből hazatért Kijevbe, amint értesült a fejleményekről.

Az ökölvívó szeptemberben győzte le Anthony Joshuát egyhangú pontozással, amellyel a boksztörténelem egyik legnagyobb meglepetését szerezte, és a nehézsúly világbajnoka lett, ami azért is különleges, mert a cirkálósúlyból jött fel a királykategóriába. Az ukrán veretlen volt cirkálósúlyban, ahol az összes világbajnoki címet egyesítette 2018-ban. A teljesítményével egyébként ő lett a harmadik ökölvívó a brit David Haye és az amerikai Evander Holyfield után, aki cirkáló- és nehézsúlyban is világbajnoki övet szerzett.

Olekszandr Uszik emellett olimpiai bajnoknak is vallhatja magát, a 2012-es londoni játékokon az olasz Clemente Russót győzte le a nehézsúly döntőjében.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Olekszandr Uszik.  Fotó: Harry How / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok