Index Vakbarát Hírportál

Csalódottak az ukránok az újabb béketárgyalás után

2022. március 3., csütörtök 19:49 | aznap frissítve

Nyolcadik napja tart a háború Oroszország és Ukrajna között. A két fél hétfőn már elkezdte a béketárgyalásokat, ám nem született megállapodás, így csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ültek az orosz és az ukrán küldöttek, Ukrajna viszont nem tudta elérni a céljait – hamarosan döntenek a harmadik forduló időpontjáról.

Továbbra sem sikerült megegyeznie Oroszországnak és Ukrajnának, pedig csütörtökön már a béketárgyalások második fordulóját tartották Fehéroroszországban.

A találkozó előtt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitter-oldalán közölte, hogy az ukrán delegáció legfontosabb napirendi pontjai között szerepel

Podoljak: Ukrajna sajnos nem érte el a céljait

A béketárgyalás első fordulójára hétfőn került sor, míg a második csütörtök kora este ért véget. Ezt követően Mihajlo Podoljak rögtön megosztotta a közösségi médiában, hogy nem a terveik szerint alakult a megbeszélés.

Véget ért az egyeztetések második fordulója. Ukrajna sajnos nem érte még el a céljait. Egyelőre csak a humanitárius folyosók közös biztosítására van megoldás

– írta Podoljak, hozzátéve, hogy a civilek evakuálása mellett abban is sikerült megállapodni, hogy gyógyszereket és élelmiszert szállítanak azokra a helyszínekre, ahol a leghevesebb harcok dúlnak.

Ezzel szemben az oroszok szerint a tárgyalás jelentős előrelépéshez vezetett.

A fő kérdés, amelyről döntöttünk, a civil emberek megmentése volt, akik azokon a területeken maradtak, ahol katonai összecsapások zajlanak. Oroszország felszólítja a civileket, akik ebben a helyzetben vannak, ha a katonai akciók folytatódnak, használják ezeket a humanitárius folyosókat

– mondta az orosz küldöttséget vezető Vlagyimir Medinszkij elnöki tanácsadó.

A megbeszélésen szintén részt vevő Leonyid Szluckij, az orosz alsóház bizottságának tagja szerint a közeli jövőben végre is hajtják azt, amiben sikerült megegyezni. (Egyes szakértők szerint a humanitárius folyosó létrehozásával az oroszoknak lehetősége nyílik hadereje újraszervezésére. Az Európai Békeintézet vezető tanácsadója friss elemzésében szintén hasonló következtetésre jutott. Bővebben>>>)

A két fél megegyezett abban is, hogy a napokban folytatják a tárgyalásokat, vagyis harmadszor is asztalhoz ülnek egymással.

A második fordulót eredetileg szerdán tartották volna, de végül egy nappal el kellett halasztani, mert az ukrán delegáció csak csütörtökön érkezett meg a megbeszélések helyszínére.

Zelenszkij üzenete Putyinnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt csütörtökön, hogy meglesznek a következményei Oroszország ukrajnai inváziójának.

Mindenért, amit Ukrajna ellen tettél, megfizetsz. Nem felejtjük el azokat, akik elhunytak, és Isten sem felejti el őket

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna egyre erősebb fegyvereket kap az igazi barátaitól.

Emellett közvetlen megbeszélésekre szólította fel az orosz elnököt, mivel Zelenszkij szerint ez az egyetlen módja a háború megállításának.

Nem támadjuk Oroszországot, és nem is tervezzük megtámadni. Mit akarsz tőlünk? Hagyd el a földünket!

– üzente Putyinnak az ukrán elnök, hozzátéve, hogy üljön le vele, csak ne 30 méterre tőle, mint Emmanuel Macron francia elnökkel.

I spoke to President Putin this morning. He refuses to stop his attacks on Ukraine at this point. It is vital to maintain dialogue to avoid human tragedy. I will continue my efforts and contacts. We must avoid the worst.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 3, 2022

Az orosz elnök csütörtökön ismét tárgyalt Emmanuel Macronnal, ám ezúttal telefonon. A francia elnök elmondta Putyinnak, hogy nagy hibát követ el Ukrajnában, ami hosszú távon sokba kerül Oroszországnak.

Hazudsz magadnak

– közölte Macron Putyinnal, aki szerint Oroszország Ukrajnában neonácik ellen harcol, akik a civileket emberi pajzsként használják.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Orosz–ukrán béketárgyalás 2022. március 3-án a fehéroroszországi Bresztben. Fotó:  Foreign Ministry of Belarus / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok