Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalták egy orosz milliárdos 600 milliós szuperjachtját a szankciók miatt

2022. március 3., csütörtök 11:55

A hamburgi hatóságok lefoglalták Aliser Usmanov orosz milliárdos 600 millió dollár értékű szuperjachtját, amely a világ legnagyobb összsúlyú jachtja jelenleg.

A 156 méter hosszú, Dilbar nevű hajó tavaly október óta Hamburgban volt, mivel a Blohm&Voss nevű német cég javításokat, módosításokat végzett rajta. Szerdán azonban lefoglalták amiatt, hogy az orosz milliárdos neve is szerepel azon a szankciós listán, amelyet az Európai Unió tett közzé az invázió kezdete után.

A FORBES SZERINT 15 917 TONNÁjáVAL EZ A VILÁG LEGNAGYOBB ÖSSZSÚLYÚ JACHTJA. 

A hajót Aliser Usmanov 2016-ban készítette 600 millió dollárért a Lürssen nevű német hajóépítő céggel, amely 52 hónapig dolgozott a szuperjachton. A cég szerint a hajó „az egyik legkomplexebb yacht, amelyet valaha építettek, mind a méretét illetően, mind pedig az alkalmazott technológiákat tekintve”.

Korábban egyébként a híresztelések szintjén az is felmerült, hogy

MÉG LÉGVÉDELMI RAKÉTÁK IS LEHETNEK A SZUPERJACHTON.

Ezt az értesülést viszont a hajóépítő cég vezérigazgatója, Peter Lürssen teljesen alaptalannak nevezte.

A Reuters hírügynökség megkérdezte az ügyben a német hatóságokat, illetve az orosz milliárdost, de egyik fél sem reagált még. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó viszont már posztolt egyet az üggyel kapcsolatban, ő azt javasolta, hogy

A JACHTOT ADJÁK ÁT UKRAJNÁNAK, ÉS KÉSZÍTSENEK BELŐLE RAKÉTACIRKÁLÓT.

Nemrég egyébként öt másik orosz milliárdos jachtját a Maldív-szigetekre mentették ki, mivel az országnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal. Ezek mozgását térképen is látni lehet. Vlagyimir Putyin már ennél is gyorsabban cselekedett, ő ugyanis még az invázió előtt két héttel kimentette a jachtját Hamburgból.

Arról, hogy mennyiben érinthetik a szankciók Vlagyimir Putyin közeli szövetségeseit, itt írtunk bővebben.

(Borítókép: A Dilbar 2021. június 17-én. Fotó: Peter Titmuss / UCG / Universal Images Group / Getty Images Hungary)

Rovatok