Index Vakbarát Hírportál

Kijev: Oroszország csökkentette követeléseit Ukrajnával szemben

2022. március 4., péntek 10:37

Az ukrán vezetés szerint Oroszország megértette: katonai eszközökkel nem lehet elérni az általuk kitűzött politikai célokat. A két fél között hétfőn zajlott le az első tárgyalás, a másodikat csütörtökön tartották – mindkettőt Belarusz területén.

Oroszország csökkenti a követeléseit, amelyeket Ukrajnával szemben támasztott a béketárgyalások előtt – közölte Alekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. Elmondása szerint az oroszok fokozatosan csökkentik a követelményeket. 

Nem beszéltek többé a »nácimentesítésről« és így tovább. Egyelőre nem igazán érintették azt a témát, hogy Ukrajna nem köteleződhet el különböző szervezetek (NATO, EU – a szerk.) mellett. Arról viszont igen, hogy megakadályozzák bizonyos típusú fegyverek telepítését Ukrajnába

– idézi a tanácsadót az Unian. Hozzátette, hogy ez a követelménycsökkentés azt mutatja, hogy Oroszország megérti, hogy katonai eszközökkel nem lehet elérni az általuk kitűzött politikai célokat.

Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója a tegnapi tárgyalások alatt született egyetlen megállapodásra is emlékeztetett.

Elméleti megegyezés, egyetértés van a felek között abban, hogy humanitárius segélyeket és humanitárius folyosókat biztosítanak az ostromlott ukrajnai városok számára

– mondta, hozzátéve, hogy a megállapodást a nemzetközi közösség is támogatni fogja.

Korábban Oroszország az Ukrajnával folytatott tárgyalásain az alábbi követelményeket határozta meg:

Az orosz és az ukrán fél még hétfőn elkezdte a béketárgyalásokat, ám nem született megállapodás, így csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ültek a küldöttek. Hamarosan döntenek a harmadik forduló időpontjáról.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Romok Irpinyben 2022. március 4-én. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok