Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában elkezdtek tisztogatni a hazaáruló politikusok között?

2022. március 5., szombat 12:58

Meghalt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetében Denyisz Kirejev politikus, aki a majdani események előtt több fontos pénzügyi tisztséget is betöltött. Az ukrán titkosszolgálat hazaárulással vádolta. 

Erről Olekszandr Dubinszkij, a kormányzó Nép Szolgájának parlamenti képviselője számolt be először a Telegram-csatornáján. A képviselő szerint a pénzügyi szakember Kirejev egy oroszbarát ukrán oligarcha embere volt. 

Az Obozrevatyel ukrán hírlap felhívja a figyelmet, hogy fényképek bizonyítják, Kirejev az első ukrán–orosz tárgyalásokon ott ült az asztalnál az ukrán oldalon, de az ukrán elnöki hivatal által kiadott delegációs listán már nem szerepelt a neve. Nem világos, hogy Kirejev mit vétett, de az SZBU hazaárulással vádolta.   

Ne fényképezz ellenőrző pontokat!

Eközben őrizetbe vették a magyar felmenőkkel is bíró Nesztor Sufricset, az Ellenzéki Blokk − Életért politikusát. Helyi lapok szerint a politikust azon kapta az egyik terrorelhárítási egység, hogy az egyik kijevi blokkposztról fényképeket akart készíteni. A képviselő kocsijában állítólag több, engedély nélkül tartott gépfegyvert találtak, így azonnal őrizetbe vették a terrorelhárítók annak gyanújával, hogy Sufrics diverzáns, és az orosz erőknek próbálja kiadni az ukrán pozíciókat. 

Nem bántak finoman Sufriccsel, a tájékoztatás szerint átadják a rendőrségnek vagy az SZBU-nak. Képeket itt lehet találni a kihallgatásáról. 

Az orosz állami média azonnal rá is ugrott az esetre, a kihallgatásról készült egyik felvétel ugyanis rögtön körbejárta az internetet, az orosz propaganda pedig azonnal fegyvert kovácsolt az általános feszültség miatt viszonylag durva kihallgatásból. Jóllehet, nem úgy tűnik, hogy Sufricsot bántalmazták volna, de az orosz narratívának már az alábbi rövid felvétel is elég volt ahhoz, hogy töltényként használja fel az információs háborúban. 

A legfrissebb hírek szerint azonban már elengedték Sufricsot, és kiderült az is, hogy a fegyverek a testőreié voltak.  

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő szombati cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Béketárgyalás 2022. február 28-án. Fotó:  Foreign Ministry of Belarus / Handout / Anadolu Agency /Getty Images)

 

Rovatok