Index Vakbarát Hírportál

Magyarul szólt be az ellenzéki politikus az ukrán parlamentben

2021. június 2., szerda 20:35

Heves vita alakult ki Nesztor Sufrics, az oroszbarát Ellenzéki Platform – Életért (OPZS) képviselője és a magyar–ukrán kapcsolatok rendezésével megbízott kárpátaljai koordinátor, a Volodimir Zelenszkij elnök fémjelezte kormánypárt, a Nép Szolgája (SZN) frakcióvezetője, Mikola Tyiscsenko között az ukrán parlamentben. 

A hírt közlő strana.ua szerint Sufrics, aki nem mellesleg ungvári születésű, magyarul küldte melegebb éghajlatra a furcsa kárpátaljai akciójával köztudatba került Tyiscsenkót. 

A vitát kormánypárti politikus vezette, a Magyarországgal való barátságért felelős parlamenti bizottság összetételéről szólt, az ellenzéki képviselő azt nehezményezte, hogy a testületben „Kolja” csak a saját embereit ültette be, akik nem feltétlenül értenek a magyar ügyekhez. 

A pódiumnál felszólaló Sufrics magyar szavakat keverve szólogatott be orosz és ukrán nyelven Tyiscsenkónak, amit a képviselők (már amelyik odafigyelt) tapssal és nevetéssel díjaztak. 

A parlamenti felszólalással foglalkozó ukrán lapok rendre azt írják, hogy Sufrics „magyarul sértegette” Tyiscsenkót, de ez félremagyarázás. 

Kolja, hol vagy, te magyar, hát te obolonyi vagy!

– vetette oda Tyiscsenkónak oroszul a magyar felmenőkkel is bíró ellenzéki politikus, majd néhány élc után megvillogtatta kissé tört magyartudását. Obolony Kijev egyik kerülete. 

Tessék, sok szeretet. Én megmondom, hogy ez a nép is nem lesz a legjobb a magyar–ukrán barátságba. És tudod, Kolja, mit mondom neked? Viszontlátásra! 

– mondta indulatosan Sufrics. Az esetről felvétel is készült, bár meglehetősen zajos, épphogy kivehető, hogy az ellenzéki politikus miről szónokol. Mintha arról is beszélne, hogy magyar rokonai is vannak. A nyelvtudás-fitogtatás 2 perc 11 másodpercnél kezdődik. 

Megfigyelők szerint nem feltétlenül fog jót tenni a kárpátaljai magyarságnak, hogy éppen az az oroszbarát párt képviselője magyaráz a kormánypártnak arról, mi kell a magyarokkal való kapcsolat kiépítésében, aminek az elnöke ellen hazaárulás vádjával folyik eljárás. 

A Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként számontartott Viktor Medvedcsuk ellen valóságos offenzívát indított a kijevi kormány, a vádemelés mellett őt és feleségét szankcionálta, valamint bezáratták a Medvedcsukhoz kötődő televíziócsatornákat. Utóbbit orosz propaganda terjesztésével indokolták. 

A probléma Sufrics megnyilvánulásával abban leledzik, hogy a kárpátaljai magyarokat nemegyszer illeték szeparatizmus vádjával, és a rosszmájú narratíva szerint Budapest Moszkva malmára hajtotta a vizet Kijev kisebbségi politikájának bírálatával. Az oroszbarát pártok pedig azért állnak be a magyar ügy mögé, mert ami az oroszoknak és az orosz anyanyelvűeknek jó, az a magyaroknak is, és vice versa. 

Mindenesetre reményt jelenthet a kisebbségi nyelvhasználat, valamint a magyar–ukrán kapcsolatok rendezésében az új nemzeti kisebbségi törvénytervezet, amennyiben kibővíti a kisebbségek jogait. A Volodimir Zelenszkij által benyújtott tervezetben azonban a kárpátaljai magyarság nem élvezne jogszabályi prioritást, nem is ismernék el őket őshonos nemzetnek, mert van anyagországuk. 

Rovatok