Index Vakbarát Hírportál

Mégis kivégzik a bostoni maraton robbantásos merénylőjét

2022. március 6., vasárnap 13:33

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága visszaállította a bostoni maratonon robbantást elkövetett Dzsohar Carnajev halálos ítéletét. A bostoni fellebbviteli bíróság 2020-ban úgy döntött, hogy az eljáró bíró helytelenül zárta ki azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint Carnajevre nagy hatással volt idősebb testvére, ezért kevésbé volt felelős a robbantásért.

Az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság 6-3 arányban semmisítette meg a szövetségi fellebbviteli bíróság döntését – számolt be a CNN.

Dzsohar Carnajev szörnyű bűnöket követett el. Az alkotmány hatodik kiegészítése biztosította számára a tisztességes tárgyalást egy független esküdtszék részvételével. Ez meg is történt

– mondta Justin Clarence Thomas, a Legfelsőbb Bíróság bírája.

A bostoni fellebbviteli bíróság 2020-ban úgy döntött, hogy az eljáró bíró helytelenül zárta ki azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint Carnajevre nagy hatással volt idősebb testvére, ezért kevésbé volt felelős a robbantásért. A fellebbviteli bíróság azt is felrótta a bírónak, hogy nem kérdezte ki kellőképpen az esküdteket, mennyire befolyásolták őket a robbantásról szóló híradások.

A merényletben három ember halt meg

Hárman meghaltak és nyolcvanan megsebesültek 2013. április 15-én két erőteljes, egymást követő robbanásban a bostoni maratonfutás befutója közelében. Ketten a helyszínen vesztették életüket, a harmadik áldozat a kórházban halt meg órákkal a robbantás után. Az egyik áldozat egy nyolcéves fiú volt, és a sebesültek között is volt nyolc gyerek.

Az idősebb Carnajev április 19-re virradóra halt meg a rendőrökkel folytatott tűzharcban. Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon, súlyos sebesülten fogták el. Dzsohar Carnajev azt állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az valamennyit megtámadja.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés szövetségi szintű 1988-as visszaállítása óta mindössze három szövetségi halálbüntetést hajtottak végre.

Rovatok